Ökad medvetenhet om svartjobb inom byggbranschen
Byggettan, Byggmästarföreningen, Ekobrottsmyndigheten, skattemyndigheten och kronofogden samarbetar för att komma åt den svarta arbetskraften i Stockholm. Under oktober och november har Byggettan och Byggmästarföreningen gemensamt gått ut på arbetsplatskontroller på 12-13 byggarbetsplatser. Det rör sig mest om arbetsplatser inom rivnings- och städbranschen. På flera ställen har man påträffat misstänkta svartjobbare. Enligt Byggettan misstänks cirka 50 personer ha arbetat svart på arbetsplatser i Stockholm.
– Det har varit oklara anställningsförhållanden. På arbetsplatsen vet ingen vilka de är eller var de kommer ifrån, säger Lars-Göran Bromander, vice ordförande i Byggettan.
Arbetsplatskontrollerna och uppmärksamhet i massmedia har gjort att medvetenheten om svartjobb har ökat. Flera medlemsföretag har hört av sig till Byggmästarföreningen i Stockholm.
– Medlemmar berättar om uppgifter som inte stämmer och om
oegentligheter, exempelvis när entreprenörer lämnar anbud till en fjärdedel av priset, säger Hans Åkerlund på Stockholms Byggmästarförening.
Ett sätt att komma åt den svarta arbetskraften är att de anställda bär id-kort på arbetsplatsen. I dag rekommenderar Byggmästarföreningen sina medlemsföretag att bära id-brickor, men det är inget krav. I mitten av januari ska Stockholms Byggmästarförenings styrelse ta ställning till om det ska bli obligatoriskt för medlemsföretag med id-kort på byggarbetsplatser.