"Allt mindre medbestämmande för byggnadsarbetare"
En av orsakerna är, enligt Gunder Eriksson, upprepade organisationsförändringar, vilket tar tid och kraft från andra viktiga frågor.
-Medbestämmandegrupperna sitter och förhandlar om organisationsförändringar och övertalighet. De viktiga framtidsfrågorna, som till exempel möjligheten att få vidareutbildning på arbetstid, problemet med att allt fler underentreprenörer hyrs in och konkurrerar ut de fastanställda, de frågorna kommer i skymundan, säger Gunder Eriksson.
I början av 1990-talet hade cirka 135 Stockholmsföretag medbestämmandegrupper.
Idag har bara 76 byggföretag den typen av forum, där byggnadsarbetarna kan framföra sina synpunkter.
-MB-grupperna försvinner. Det beror bland annat på att företag gått samman eller försvunnit från marknaden, säger Gunder Eriksson.
Hans bild av utvecklingen delas av Tommy Drevstam, träarbetare på NCC i Stockholm.
-Det är ideligen nya organisationsförändringar på gång. Man hinner inte sätta sig in i hur det ska fungera förrän det är dags igen. Jag vet inte längre vilken medbestämmandegrupp jag är med i. Så illa är det. Det är väldigt rörigt.
Roland Appelgren, som är med i mb-gruppen på Skanska tycker också att byggnadsarbetarnas ställning förändrats efter de senaste årens organisationsförändringar.
-Jag arbetar på en enhet där man hyrs ut till olika byggprojekt och det känns som jag har mindre inflytande över min arbetssituation idag än vad jag hade förr. Man är liksom vid sidan om, när man jobbar på en uthyrningsenhet.
Kjell Broman, som arbetar heltid som förtroendevald på Skanska, tycker däremot inte att medbestämmandefrågorna prioriteras bort.
-Nej, vi arbetar vidare med dem precis som förut. Organisationsförändringarna har inte påverkat vårt arbete särskilt mycket. Men jag kan förstå att det kan kännas som att medinflytandet minskar ute på arbetsplatserna.