Rörisen på enda coronafria kontinenten: "Som en film att följa er"
"Det är svårt att ta in, att allt är stängt där hemma", säger Aleksander Tvedt Johannessen, rörläggare på ett coronafritt Antarktis.
Det är en annan värld – inte bara för att det är jordens enda coronafria kontinent. På norska polarstationen Troll på Antarktis jobbar rörläggaren Aleksander Tvedt Johannessen, 28, med kanske ett av de ensligaste jobben i världen. Han hamnade här mest av en tillfällighet.
– Jag hade arbetat som rörläggare i nio år när jag såg annonsen på internet. Jag behövde en paus och ville uppleva något nytt, säger han när Byggnadsarbetaren ringer upp via messenger.
Vid Norska Polarinstitutets forskningsstation utförs observationer och mätningar kring meteorologi, strålning, seismologi och miljögifter. Aleksander ingår i ett team på sex personer och har ansvar för att underhålla värme-, vatten- och avloppsanläggningar.
– Det är dagliga kontroller, övervaka tryck, se till att det inte uppstår läckage. Vi har också en rensanläggning där avträde blir gödsel som fraktas till Kapstaden och används där, berättar han.
En medeltemperatur på 20 minus gör arbetet något speciellt för just rörmontörer.
– Allt fryser ju väldigt fort. Jag glömde stänga dörren på rensanläggningen en gång. Då fick jag skynda mig att ta fram värmepistolen och tina upp rören, skrattar Aleksander.
Aleksander Tvedt Johannessen har varit på Antarktis sedan november förra året och har alltså ”missat” pandemin. 500 mil från Kapstaden har han isolerat sig frivilligt – med en elektriker, en mekaniker, en forskningstekniker, en läkare och en kock, svenska Karin Jansdotter som också är gruppledare, nyligen uppmärksammad i Göteborgs-Posten.
– Ja, det är bara vi sex på stationen, så det är ganska isolerat, skrattar Aleksander. Men det går väldigt bra, vi var inställda på det och hade förberett oss med teambuilding och psykologer.
Aleksander följer nyheterna regelbundet och beskriver läget, att betrakta coronapandemin på avstånd, som fullkomligt overkligt.
– Det är som en katastroffilm från Hollywood, det är helt avlägset. Jag pratar mycket med släkten, men det är svårt att ta in, att allt är stängt där hemma…
Men de behöver i alla fall inte vara oroliga för dig?
– Nej, här är det ju ingen sjukdom, den enda coronafria kontinenten. Det är många som hör av sig till oss om tips på hur man lever isolerat.
För Aleksanders del blir det mycket Netflix och träning. Han tänker också mer på jobbet än vanligt. Arbetsdagarna på forskningsstationen är visserligen fasta och på pappret ungefär lika långa som hemma, men det uppstår oväntade utmaningar.
– Du behöver vara kreativ och se vad som behöver göras. I helgen hade vi storm, upp till 90 meter per sekund. Efter det gick mycket tid åt till att köra hjullastare och ta bort snö, säger han.
Aleksander beskriver sin tid på Antarktis som fantastisk, men snart kan polarnatten göra isoleringen mer påtaglig. Efter den 14 maj slutar solen gå över horisonten och så förblir det till slutet av juli. Att leva och arbeta i mörker blir ännu en erfarenhet att ta med hem till Norge, där jobbet på rörfirman Sig Halvorsen väntar i november.
– De har fullt pådrag på jobbet. Coronan har inte haft så stora konsekvenser för branschen i Norge och i Stavanger byggs ett nytt sjukhus. Det kommer finnas jobb när jag kommer hem, jag är inte orolig.