info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Genombrott i Hallandsåsen idag

Det är en historisk dag vid Hallandsåsen. Idag, den 25 augusti vid lunchtid, ska borren Åsa göra ett genombrott i ena tunnelröret. Det innebär att den första delen av tunneln nu är klar efter år av förseningar och det kommer att firas.

-För oss alla på projektet är det en stor dag. Vi ska ha fest för alla inne i tunnlarna, byggnadsarbetare och alla andra. Skiftet som gör jobbet vid genombrottet kommer att få ansluta så snabbt de kan, säger Ulf Angberg, informationschef hos beställaren Trafikverket.
Efter att det första av de 8,7 kilometer långa tunnelrören, det västra, är klart kommer arbetet, med tunnelrör nummer två omedelbart att inledas. Enligt planerna ska tunneln tas i bruk 2015.

Tunnelbygget genom Hallandsåsen har varit kontroversiellt och drabbats av stora förseningar. Berget har varit mycket svårt att bygga i och tränga igenom. Arbetet inleddes 1992 och skulle egentligen varit klart 1998. Men istället stod bygget i praktiken stilla mellan 1997 och 2005, på grund av de olika svårigheterna.

Nu menar Ulf Angberg finns en stor mängd erfarenhet inför det fortsatta byggandet.
-Detta genombrott är en milstolpe i projektet. Vi har nu samlat på oss enormt mycket erfarenhet inför det andra röret. Den totala kostnaden för projektet beräknas till 10,5 miljarder kronor.

Genombrottet kan följas på trafikverkets webb.tv, www.trafikverket.se/hallandsås.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Genombrott i Hallandsåsen idag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig