Tunnelbyggare känner sig lurade
I början av juli, precis före semestern, blev hela arbetsstyrkan på Lilla Bommen-konsortiet i Göteborg uppsagda. Projektet är inne i ett slutskede och konsortiet, med Bilfinger Berger i spetsen, hävdade arbetsbrist som grund för uppsägningarna.
Ett 20-tal av tunnelarbetarna ogiltigförklarade uppsägningarna, på inrådan av Byggnads. Orsaken var at de ifrågasatte uppgifterna om arbetsbrist eftersom konsortiet tagit in polsk arbetskraft, anställda hos företaget Eurotech.
– Vi fick besked av Byggnads att vi inte behövde bry oss om den angivna uppsägningsdagen, eftersom det skulle till en förhandling för att uppsägningarna skulle kunna träda i kraft, berättar Michael Jacobsson.
De flesta av de uppsagda byggnadsarbetarna gick på semester i förvissning om att de hade jobb att gå till också efter semestern.
Nu har Byggnads backat om ogiltigförklaringarna.
– Arbetsbrist är saklig grund för uppsägning. Och arbetsdomstolen har givit begreppet saklig grund en väldigt vid betydelse, arbetsgivaren har till exempel rätt köpa tjänster externt och ersätta egen personal, säger Mats Gröndahl på Byggnads i Göteborg.
Och eftersom den enskilde anställde har ett skadeståndsansvar om han förlorar en tvist om en ogiltigförklarad uppsägning så har man nu dragit tillbaka ogiltigförklaringarna.
Flera av de anställda hade väntat med att söka nya jobb. De känner sig nu lurade.
– Ilskan mot Bilfinger Berger har nu vänts mot vårt eget fack, säger Michael Jacobsson.
Tunnelarbetarna är upprörda också över granskningen av de polska byggnadsarbetarnas löner. De har fått uppgifter direkt från polska tunnelbyggare om löner på 60 kronor per timme. Men Byggnads har nu accepterat Eurotechs redovisning som visar på löner mellan 136 och 146 kronor per timme.
– Den ombudsman som granskat lönerna har inte fått 100 procent av de uppgifter han efterfrågat men ändå så mycket att vi inte kan lägga in veto mot Eurotech som underentreprenör, säger Mats Gröndahl.
Tunnelarbetarna är förvånade över att facket inte kan gå djupare i sin lönegranskning.
– Vi kan bara granska på det sätt som vi granskar svenska företag. Att gå längre skulle innebära en särbehandling, säger Mats Gröndahl.
Rättelse:
Uppgiften om att den enskilde anställde har skadeståndsansvar vid en förlorad tivst om ogiltigförklaring är felaktig. Enligt Byggnads förhandlingsenhet kan inte en enskild arbetstagare ha skadeståndsansvar i en tvist av det aktuella slaget.