Litauer isolerade och skrämda
Sex litauiska anläggare sitter utanför Svenska Vägs förråd på en industritomt i Brunna, väster om Stockholm. De bor här, i gamla utrangerade byggbodar som de inrett med möbler de hittat vid rivningsjobb åt Svenska Väg. Industriområdet ligger långt från allt. De senaste veckorna har de varit utan bil och därför helt isolerade under de få lediga timmarna.
Nu bläddrar de i tidtabellen för färjan hem. Väskorna står färdigpackade i bodarna, för säkerhets skull.
– I dag på morgonen var chefen här och hotade med att skicka hit jugoslaver för att vräka oss i kväll, berättar en av de sex.
Chefen är Svenska Vägs ägare Lars Elofsson.
Elofsson gav några av de sex sparken på måndagen den 16 augusti, när de var för bakfulla för att gå till jobbet, berättar de. När de andra protesterade och sade att de alla ville sluta och få ut sin lön blev Elofsson upprörd och hotfull.
– Se här, här är en faktura från Svenska Väg som jag fick idag. Där påstår de att jag är skyldig 11 644 kronor för bilkostnader. Det är exakt det belopp jag har i innestående lön, berättar Danius Kraliciunas.
– Chefen räckte över fakturan och sade ”ha en trevlig hemresa”.
Alla sex är oroliga för att de ska bli blåsta på augustilönen.
Efter en stund dyker Lars Elofsson upp tillsammans med en arbetsledare på Svenska Väg. Elofsson tillbakavisar bestämt att han skulle ha hotat att kasta ut dem.
– Det har jag aldrig sagt, säger han.
Han känner inte heller igen att han skulle ha sparkat någon. I stället är det några av de litauiska anläggarna som har arbetsvägrat eftersom de varit för fulla för att komma till jobbet. Tre eller fyra kan få bli kvar, säger Lars Elofsson.
Eugenius Vaicekauskas berättar att de sex arbetat på olika ställen i Stockholmsområdet sedan i maj. De visar sina dagböcker med noteringar om arbetstider, ofta hela veckor med 10 timmars arbete per dag plus sex timmar på lördagarna. De långa arbetspassen kombinerat med isolerat boende på industriområdet i Brunna har slitit dem.
– Vi orkar inte mer. Vi vill bara ha ut vår lön och åka hem, säger Eugenius.
När de sex beskrivit sitt läge för Lars-Göran Bromander, ombudsman på Byggnads i Stockholm, kontaktar han Lars Elofsson. Då har Elofsson ändrat sig. Han kräver att alla sex stannar och arbetar under uppsägningstiden.
Byggnads kommer att begära en förklaring från Svenska Väg om arbetstiderna. På lönelappar och i granskningsredovisning har företaget angivit mellan 170 och 180 timmar per månad. Litauerna själva säger att de arbetat mellan 230 och 250 timmar. Med den kortare arbetstiden har de haft avtalsenlig lön. Med den arbetstid de haft enligt sina egna anteckningar blir lönen cirka 75 kronor per timme, långt under avtalets minimilön.
Svenska Väg AB är medlem i Sveriges Byggindustrier, BI.