info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Få olyckor till åtal

Mycket få olyckor leder till åtal och ännu färre till fällande domar. Byggbranschen står för den största andelen av de bedömda olyckorna. Det visar en sammanställning från tidningen Arbetarskydd.

Under åren 2005 till 2008 anmäldes nära 125 000 arbetsolyckor till Arbetsmiljöverket. Hittills har 42 av dem bedömts av tingsrätter och hovrätter. En tredjedel av domarna gäller allvarliga olyckor som ungdomar råkar ut för.
Det visar en sammanställning som tidningen Arbetarskydd har gjort. Byggbranschen står för den största andelen av de bedömda olyckorna åren 2008 och 2009. Enligt arbetsmiljöverkets statistik är olyckorna dubbelt så vanliga inom tillverkningsindustrin och nästan två gånger fler inom vård och omsorg.

De allra flesta domarna i arbetsmiljömål 2008 och 2009 gäller olyckor med allvarliga följder. Ofta dröjer det flera år innan olyckorna bedöms rättsligt.
– Det verkar finnas en liten tendens till att domarna fastställs snabbare än tidigare. Men fortfarande kan åtalade få vänta alldeles för länge innan de får veta om de döms som oskyldiga eller skyldiga, säger Bodil Mellblom som arbetar med övergripande arbetsmiljöfrågor på Svenskt Näringsliv.
Men många arbetsmiljöbrott leder inte till åtal och domstolsprövning, utan den som gjort fel godtar det strafföreläggande som åklagaren begärt.

Det allra vanligaste skälet till godkända strafförelägganden är bristande besiktning av fordon eller maskiner. Näst vanligast är att det har saknats arbetsmiljöplan för ett bygge. Farliga maskiner som har skadat arbetstagare ligger bakom flera förelägganden. Straffen varierar mellan 30 och 100 dagsböter. Den lägsta företagsboten är 5 000 kronor och den högsta 300 000 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Få olyckor till åtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig