Hoppet ute för PNB-anställda
Hoppet för de totalt 550 anställda på PNB Entreprenad är i princip ute. På vissa arbetsplatser har byggnadsarbetarna gått hem, på andra är de kvar men det saknas maskiner och material. Många är besvikna på banken.
– Personalen har blivit informerad i dag. De blir uppsagda under nästa vecka, säger Tomas Laxholt, ekonomichef på PNB Entreprenad.
Samtidigt fortsätter den nya konkursförvaltaren Bo Ahlenius sitt arbetet med att försöka rädda delar av bolaget genom försäljning, men han är i dag osäker på om några jobb går att rädda.
Många av de anställa på PNB har varit i företaget under lång tid. På Byggnads är man rädd för att de kommer att få svårt att få nya jobb.
– De som varit länge på PNB har inte så många kontakter i branschen. De har dessutom kommit upp i ålder, vilket gör det ännu svårare, säger Krister Olsson, ombudsman på Byggnads i Malmö.
Om konkursförvaltaren Bo Ahlenius lyckas sälja vissa delar av PNB Entreprenad finns det förutsättningar för att en del av byggnadsarbetaren snabbt får ett nytt jobb och ny arbetsgivare. Men en stor del kommer att bli arbetslösa.
Det var i tisdag som PNB Entreprenad begärd sig själv i konkurs. Malmö tingsrätt försatte företaget i konkurs vid de påföljande konkursförhandlingarna.
I dag på förmiddagen tog tingsrätten i Malmö upp ytterligare en konkursbegäran av PNB Entreprenad. Den är inlämnad av den största fodringsägaren Skånes Provinsbank. Beslut om hur den förhandlingen slutade meddelas klockan 13:00 fredagen den 13 februari.
Vilket beslut Malmö tingsrätt fattar spelar stor roll för de som blir uppsagda från PNB. Ledningen på PNB lämnade in sin ansökan i tisdags. Om deras ansökan gäller blir det de nya reglerna för lönegarantin som gäller. Vid årsskiftet höjdes lönegarantin från max 100 000 kronor till 157 200 kronor per person. Skånes Provinsbank lämnade däremot in sin konkursansökan den 30 december förra året. Om tingsrätten bestämmer att den dagen ska bli konkursdag så förlorar byggnadsarbetarna tusentals kronor vardera.