Byggbranschen vill ha nytt rot-avdrag
Arbetslösheten i januari var 3,2 procent högre i år jämfört med januari förra året. Under månaden var 15 209 byggnadsarbetare öppet arbetslösa och 1 071 sysselsatta genom åtgärdsarbete.
Även framtiden ser dyster ut. I december 2003 var varslen 83 procent högre jämfört med december 2002 och nu i januari var varslen 35 procent högre jämfört med januari 2003.
För att pressa tillbaka arbetslösheten kräver nu flera av parterna i byggbranschen att rot-avdraget införs på nytt.
Avdraget infördes första gången 1993 då det var hög arbetslöshet. Sedan fanns rot-avdraget med i olika omgångar fram till 1999 då konjunkturen vände uppåt
– Vi har fritt fall i sysselsättningen på många håll i landet. Därför bör rot-avdraget införas snabbt, säger Hans Tilly, ordförande för Byggnads.
Enligt byggbranschens parter hade rot-avdraget mycket bra effekt vid den tidigare konjunktursvackan.
– Rot-avdraget minskar svartjobben, skapar nya jobb och genererar intäkter till staten. Det är bra om det kan införas nu när det är ett besvärligt konjunkturläge, säger Bo Antoni, vd i Sveriges Byggindustrier.
I första hand vill parterna att rot-avdraget införs under tre år och att det fungerar på ungefär samma sätt som vid förra lågkonjunkturen. Dock med nya nivåer för avdragen.
Byggbranschen uppvaktade regeringen så sent som i november förra året då de krävde att rot-avdraget skulle införas igen. Men de har inte hört något sedan dess.
– Vi har inte fått något besked från regeringen. Nu har situationen förvärrats ytterligare, säger Hans Tilly.
Under januari hade Kronobergs län den lägst arbetslösheten med 7,2 procent. Högst var den i Gävleborg med 30,6 procent. Ytterligare åtta län hade en byggarbetslöshet på över 20 procent.