Flisor från hammare kan skada
Mats Mukka är snickare på NCC i Luleå och fick en viss synnedsättning efter att ha fått en flisa i ögat.
– Det lossnade en flisa då jag slog med hammaren mot kobenet, brytjärnet. Hammaren var väl ett halvår och jag var helt oförberedd på att detta kunde hända, säger han.
Då kände han inte till att tillverkaren säger att hammaren inte ska användas mot härdade material.
En annan som haft problem med hammaren är snickaren Bernt Lindgren, på NCC i Boden.
– Jag har fått byta hammare två gånger eftersom det lossnat flisor, berättar han. Bernt och hans kollega Lars Nilsson har dessutom upptäckt samma problem på flera andra hammare av samma slag. En av deras lärlingar har fått en flisa i kinden. Därför bestämde de sig för att gå ut med en varning till andra byggnadsarbetare.
Bernt säger att i hans fall har flisorna lossnat vid normal användning; att han hamrat på vanlig spik, men det innefattar också ett och annat felslag i till exempel betong.
– Det ska en hammare tåla, säger han.
Redan år 2 000 tog byggpiloterna upp problem med flisor från Tors hammare. Då gjorde Hultafors en felsökning och konstaterade att deras leverantör hade vissa brister i härdningsprocessen. Sedan dess har kontrollerna skärpts och blivit fler. Efter det förseddes också hammaren med en text om att man inte får slå med hammaren mot härdade föremål och att man ska använda skyddsglasögon.
– Om det lossnar flisor från hammaren beror det i många fall på att man använt hammaren fel, att man till exempel har slagit mot härdade föremål. Då kan urflisning ske från något av föremålen, säger sortimentschef Jan Nåfält.
– Men när det uppstår problem med en hammare vill vi gärna ha kontakt med användaren så att vi kan undersöka felet.
Snickaren Mats Mukka är kritisk.
– Som snickare måste man ju kunna använda en hammare till flera saker, annars funkar den inte i vår bransch, säger han.