JM-uppsägningar kan hamna i AD
JM hävdar att uppsägningarna beror på arbetsbrist. Byggnads däremot stöder sig på löntagarkonsultens rapport som visar att det är möjligt att behålla den nuvarande arbetsstyrkan på 36 byggnadsarbetare.
Redan i maj kallade JM till en lokal förhandling som gick vidare till central förhandling. Ytterligare en lokal förhandling genomfördes innan byggföretag igår meddelade att 12 byggnadsarbetare sägs upp.
– Arbetsgivaren har inte kunnat visa att det föreligger arbetsbrist. JM vill göra sig av med egna anställa och ta in underentreprenörer i stället, säger Bernt Lundborg facklig förtroendeman i MB-gruppen.
Nu har Byggnads ogiltigförklarat uppsägningarna. En ny lokal förhandling kommer att hållas. Bernt Lundborg tror inte att parterna finner en lösning och Byggnads planerar i så fall att stämma JM i Arbetsdomstolen.
Redan 1997 sade JM i Göteborg upp samtliga byggnadsarbetare för att några år senare börja anställa igen.
– Vi befarar att de tänker agera på liknande sätt nu, säger Bernt Lundborg.
Byggnadsarbetaren har sökt ansvariga på JM för kommentarer utan att lyckas. Till Göteborgs-posten säger Göran Malmberg, personaldirektör på JM att man inom överskådlig tid inte kan sysselsätta de tolv uppsagda. Vid till exempel bygget Sannegårdshamnen ska en underentreprenör ha lämnat ett lägre pris än vad JM kunde räkna hem med egen personal.
Medelåldern bland byggnadsarbetarna hos JM i Göteborg var innan uppsägningarna 46 år. Eftersom turordningslistan följs kommer medelådern, efter uppsägningarna, att ligga på 51 år.
– Det blir svårt för oss som är kvar att ta oss upp på byggställningar med rullatorer, säger Bernt Lundborg, själv 55 år.