info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kan bli skyddsstopp på bygget – om inte dessa riktlinjer följs

Byta om i skift, håll möten utomhus och skicka hem personer som är smittade av corona. Det är några av Byggnads nya riktlinjer för att hindra smittspridning av corona på arbetsplatsen.

Foto: Jan Kaiser/Mostphotos

Stora delar av samhället är nedstängt på grund av coronaviruset, men på landets byggarbetsplatser rullar jobbet på som vanligt.
– Inom byggbranschen är det ju möjligt att jobba vidare eftersom man är ute i friska luften, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.

Men problem uppstår förstås vid ombyte och när man ska samlas inne i boden för att ta rast.
– Det har varit diskussioner och frågor ute på byggarbetsplatserna hur man ska uppfylla kraven från Folkhälsomyndigheten. Det kan ju vara bod etableringar på 60-70 personer och då fungerar inte rekommendationerna, säger Ulf Kvarnström.

Läs också Nya tuffa regler i byggboden – så ska avstånden ökas

Byggnads har nu tagit fram riktlinjer till arbetsgivarna och till de fackliga förtroendevalda för att förhindra smittspridning på byggarbetsplatserna.  Byggnads kräver att varje arbetsplats gör en särskild riskbedömning till följd av Covid-19.

Riktlinjerna handlar bland annat om att kunna äta och byta om med avstånd, mötesrutiner, att arbetsgivaren ska säkerställa möjligheter för anställda när det gäller handtvätt, rutiner för städning och tydliga rutiner när anställda är sjuka.

Riskbedömningen ska göras av arbetsgivaren tillsammans med skyddsombud och det regionala skyddsombudet. Följer inte arbetsgivarna myndigheternas föreskrifter och rekommendationer kan fackförbunden lägga skyddsstopp.

Vad har ni fått för respons?
– Det är positiv respons både från både skyddsombud och arbetsgivare att det finns möjligheter att  vidta åtgärder. Det är viktigt framför allt för skyddsombuden så att de får stöd i det lokala arbetet. De behöver verktyg så att de vet vad de ska göra.

På vissa byggarbetsplatser har man nu infört konkreta åtgärder för att minska smittspridningen, bland annat att personalen äter och byter om i skift.

Läs också Skiftlunch eller "lika trångt som vanligt" – så olika ser det ut

– Vi har hört att man äter i olika skift och det fungerar väldigt bra. Skåpen är ju placerade så nära varandra, då måste man ju byta om i skift för att hålla avstånd.

Hur har arbetsgivarna skött sig hittills under coronakrisen?
– Det är både ris och ros. Det finns arbetsgivare som tagit det på yttersta allvar. Men det finns tvärtom också, där det bara rullar på, säger Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.

Byggnads riktlinjer:

Alla ska kunna äta och byta om med avstånd som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, exempelvis genom att möblera om eller äta och byta om i skift.

Om möjligt, håll möten utomhus.

Arbetsgivaren måste säkerställa tillräckliga möjligheter för de anställda att tvätta händerna med tvål och vatten och för att använda handsprit.

Arbetsgivaren ska sätta upp information om vad som gäller för arbetsplatsen när det gäller åtgärder mot smittspridning som riktar sig till anställda, personal, kunder och andra besökare. Dessa rutiner kan behövas översättas till en rad olika språk beroende på hur det ser ut på arbetsplatsen.

Tydliga rutiner för vad som gäller för anställda som är sjuka. Vid minsta symptom ska den anställde stanna hemma. Arbetsgivaren ska tydligt informera de anställda och omedelbart skicka hem den som blir sjuk på arbetsplatsen.

Utökade städrutiner på arbetsplatsen.

Undersök möjligheten för anställda att undvika resor i arbetet eller att förskjuta arbetstiden så att resor inte behöver göras i rusningstid.

 

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kan bli skyddsstopp på bygget – om inte dessa riktlinjer följs

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig