Corona stoppade Skanskaprotest: ”Fortsätter efter krisen”
I dag håller Skanska årsstämma i Stockholm. Byggfack från USA och Storbritannien planerade att protestera, men det satte reserestriktionerna stopp för.
– Vi kommer tillbaka, större och starkare, säger Jerry Swain som leder brittiska Unites byggavdelning.
Som allt annat i dessa coronatider påverkas även Skanskas årsstämma, som i dag hålls i Stockholm. Det blir ingen matservering, taltiden begränsas kraftigt och flera nyckelpersoner kommer bara att närvara begränsat.
Dessutom försvårar de reserestriktioner som många länder infört för utländska gäster. Något som även drabbar facken.
En internationell protest med brittiska och amerikanska byggfack skulle ha ägt rum i anslutning till stämman.
– Men vi bestämde oss för att ställa in. Amerikanerna skulle inte få komma in i USA igen efter att ha besökt ett Schengenland. Coronaviruset hade precis fått fäste när vi fattade beslutet, det var helt enkelt inte lämpligt, säger Jerry Swain som leder brittiska Unites the Unions byggavdelning.
I stället planerade Unite protester utanför Skanskas kontor i London. En sista manifestation ägde rum den 16 mars, sedan satte smittorisken stopp för även den lokala verksamheten.
Men Jerry Swain lovar att påtryckningarna mot Skanska ska återupptas när läget stabiliserats.
– Vi kommer att åka till Sverige. Vi hade ett möte planerat med Skanska ledning och det vill vi inte missa, säger han.
– Om Skanska inte sköter sig kommer kampanjen att försöka störa deras verksamhet och skada deras rykte, vi gör ingen hemlighet av att det är målet. Vad Unite beträffar finns det ingen plats i Storbritannien för företag som beter sig som Skanska.
Skanska har även tidigare mött fackliga protester vid sina årsstämmor.
2013 krävde brittiska arbetare kompensation sedan bolaget fört ett register med över 3 000 svartlistade byggnadsarbetare.