info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

I spåren av Corona – bygg rullar på, men…

På kort sikt är det ingen fara för byggsektorn. Men fortsätter ekonomin gå på sparlåga kan byggandet påverkas kraftigt med massarbetslöshet som följd.

Coronaviruset slår hårt mot Sverige och världen. Allt fler blir sjuka och dödstalen ökar. För att få stopp på utvecklingen har land efter land stängt ner mer och mer av verksamheten. I vissa länder har man även infört utegångsförbud. Alla de här åtgärderna har en sak gemensam ­­– det ekonomiska ekorrhjulet stannar. Tummade sedlar har helt slutat att byta händer.

Vissa branscher har drabbats hårdare än andra. Bland annat flyg, hotell och restaurang. Byggsektorn har klarat sig bättre. Men det är något som kan ändras snabbt – mycket snabbt.

De flesta byggprojekten i landet rullar på fortfarande. Hittills har det inte kommit några omfattande rapporter om leveransstörningar. En byggarbetsplats har även den fördelen att om det inte går att komma fram på ett ställe går det ofta att börja med något annat moment på bygget. En annan fördel är att byggnadsarbetare har bred kunskap, de klarar de flesta arbetsuppgifterna på ett bygge och kan lätt omplaceras. Flexibiliteten är därmed stor jämfört med till exempel bilindustrin där hela verksamheten kan stjälpas av avsaknaden av en enda komponent.

Något som däremot är viktigare för byggsektorn är kapital. Det är där risken finns för branschen. Om hjulet inte börjar snurra snart kan det, för byggbranschens del, dyka upp ett mycket farligare virus: Depression.

Inkubationstiden för Covid-19 är i snitt sex dagar. Det tar betydligt längre tid för att se hur alla åtgärder slår mot byggbranschen. Tecken att hålla koll på är mer omfattande varsel mot byggnadsarbetare, projekt som flyttas fram och större fall för bostadspriser. Det är alla signaler som visar på osäkerhet och att kapital som smörjmedel börjar sina.

Låt oss hoppas att vi inte hamnar där. Vi har tidigare sett hur sämre tider slår mot byggbranschen. Vid fastighetskrisen i början av 1990-talet var arbetslösheten bland byggnadsarbetare nästan 50 procent och vid finanskrisen 2008 tvärnitade bostadsbyggandet. Nu finns det en risk för att vi kommer få samma utveckling. Allt beror på hur lång tid det tar innan tummade sedlar återigen börjar byta händer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: I spåren av Corona – bygg rullar på, men…

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig