Sju goda skäl att ta rast
Två kakor slogs om segern. Det handlade om hallonsylt på toppen mot en med chokladbitar. Kakan som slutligen vann fick en i testpatrullen att drömma om barndomen.
Denna gång utfördes testet av ett gäng rivare på ett bygge på Söder i Stockholm. Tidningen har tidigare testat vilket kaffe som är bäst och nu var det dags för uppföljaren – småkakor. Och som traditionen bjuder serverades sju sorters kakor.
Provsmakningen gjordes som ett ”blindtest”. Kakorna låg i vanliga små plastpåsar numrerade från ett till sju för att undvika att testgruppen skulle påverkas av varumärken. När det heta bryggkaffet var upphällt i muggarna körde rivarna igång. Under tystnad och med största allvar doftade, tuggade, doppade och smakade de på kakorna under en förlängd fikastund.
Två av kakorna föll rivarna extra mycket i smaken. En med chokladsmak och en med sylt. Vinnare blev chokladdrömmarna från Gille. Tre i testpatrullen hade den som favorit. Den var så god att för första gången i tidningens testhistoria satte en i testpatrullen betyget sex på den femgradiga skalan. En äkta Hysén* alltså.
– Den var jättegod, små chokladbitar i kakan och en perfekt chokladsmak på själva kakan. Den påminner om kakor som heter Piegoski som jag åt under min barndom i Polen. Den här kakan är mycket nära i smak, säger Gracjan Dyjak som efteråt är angelägen om att få veta vilket märke det rör sig om.
Minst poäng ger han ”Kaka 5”, den italienska mandelkakan från Italiamo.
– Ingenting för mig. Jag gillar inte eftersmaken, säger han om det för många svåra bakverket som inte heller är särskilt doppvänligt.
På andra sidan bordet sitter José Luis Gatica. Även han var förtjust i kakan från Gille. Han gillar dessutom att doppa.
– Den var jättebra att doppa. Kaffet förstärker chokladsmaken.
Han berättar att han på helgerna brukar åka i väg till släkten och fika. Då dukas det upp flera olika sorters kakor. Och då doppas det rejält.
– Vi är flera kockar i familjen så kakorna är riktigt goda, säger José Luis Gatica.
Syltkakan från Kvarnvingen kom på andra plats. Cristian Ortega hade den som klar favorit.
– Den smakar hembakad. Sylten är god och kakan är lagom söt.
Kollegan Taoulant Vasili från Albanien tyckte att chokladdrömmen var bäst men påpekar under testet att han inte är mycket för hårda kakor. I Kanada, där han jobbade tidigare, startade han ofta dagen med en muffins och kaffe.
– Jag tycker att det är en bättre kombination. Men den bästa är ändå kaffe och cigarett, ha ha.
Så mycket fika är det annars inte tal om i Albanien, säger han:
– I min familj doppar vi vitt bröd i kaffe, inga sötsaker.
Inte heller Nöel Makuiza är någon extremfikare, hemma leder barnen vägen när det ska inhandlas kakor.
– Ibland bjuds det på lite kakor här i boden men annars äter jag inte så mycket.
När han nu ställs inför sju sorters kakor landar valet på hallonkakan.
Enligt flera i panelen smakade chokladflarnen från Coop bra, men kakan gick inte att doppa då den ”kladdar för mycket”. Och när det gäller jumboplatsen som plockades hem av mandelkakan från Italiamo så tyckte flera att den var för söt.
– Det var alldeles för mycket socker för min smak, säger José Luis Gatica. l
*Fotbollsspelaren Glenn Hysén fick efter en landskamp mot England 1988 betyget sex getingar av Expressen på en skala 1-5.