JM:s karantänbesked: Så stoppas corona på bygget
Virusutbrottet påverkar även byggbranschen. Byggföretaget JM har tagit till försiktighetsåtgärder.
Inställda flygningar, middagar och arrangemang. Världen kraftsamlar i takt med fler smittade. I skrivande stund har över 20 personer smittats av coronaviruset i Sverige, men antalet stiger hela tiden.
Så hur står de stora byggbolagen beredda? Så här svarar Sepideh Imani, kommunikations- och analyschef på JM:
– Vi har gjort en inventering av vilka anställda som befunnit sig i riskområdena. De som berörs ska stanna hemma i 14 dagar efter hemkomst till Sverige, eller Norge och Finland för den delen. Det är ett fåtal som berörs, säger hon.
Vad betyder ett fåtal?
– Jag vill inte säga exakt antal av integritetsskäl, men det gäller bara en handfull.
Det finns inga misstänkta eller bekräftade fall på JM. De berörda är symtomfria och får stanna hemma som en försiktighetsåtgärd, berättar Sepideh Imani.
– De får lön som vanligt och i den mån det är möjligt kan de jobba hemifrån. Det är förstås enklare för tjänstemän än hantverkare. Det är några enstaka hantverkare som är berörda.
JM har tillsatt en arbetsgrupp som håller sig uppdaterad och företaget följer UD:s och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Vi ser över rutiner och arbetssätt, har påmint om god handhygien och hostetikett och allmänt påmint om att man ska man stanna hemma om man är sjuk, oavsett om man befunnit sig ett riskområde eller inte.
NCC gör en helt annan bedömning än JM. ”Medarbetare som varit i områden där virusutbrott finns, men som inte har några symptom för smitta, kan gå till arbetet”, skriver presschef Tove Stål i ett mejl till Byggnadsarbetaren.
Tove Stål skriver samtidigt att man följer ”de riktlinjer som ansvariga myndigheter har utfärdat” gällande resor och kontakt med sjukvården. Medarbetare som varit där virusutbrott finns och visar symptom ska stanna hemma, ta kontakt med sjukvården och sin chef. Inga kända fall finns i nuläget.
”Vi följer utvecklingen noga och är beredda om situationen ändras och vi snabbt behöver uppdatera våra rekommendationer”, skriver Tove Stål.
På Peab ska man kontakta närmaste chef om man varit i berörda områden, men bedöms kunna gå till arbetet om inte symtom uppstår. Inga tjänsteresor får äga rum till områden med smittspridning, uppger Kajsa Jacobsson, presschef.
Även Peab har bildat en arbetsgrupp som följer utvecklingen. De anställda informeras också kontinuerligt.
De berörda riskländerna är Kina, Iran, Sydkorea och Italien.