info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Murarmästarna ger Astoria nytt liv: ”Kräver kunskap”

Tid, kärlek och tålamod är hemligheten bakom renoveringen av Astoriahuset i Stockholm. ”Man vill ju vara här om femtio år och så står det fortfarande kvar”, säger muraren Roger Seaton Berg.

"Micke Mur" Eriksson är stolt över kapitälerna på Astoria. Lagbas Roger Seaton Berg t.h. Foto: Privat/Kristian Borg/Marta Bartosiak

Här kunde man en gång se klassiker som Deer Hunter och Fanny och Alexander. Den anrika biografen Astoria öppnade 1928 i ett 1870-talshus på Nybrogatan 15 och var Sandrews första storbiograf, med plats för över 800 besökare. På den tiden kunde Stockholms innerstad stoltsera med hela 60 biografer.

Men 2007 var sagan all och nu har biografen rivits invändigt för att göra plats för 18 lägenheter, kontor och en finrestaurang i gatuplan. Förändringarna har varit ämne för stora protester. Men till det yttre är allt nästan som förr igen.

Läs också Mursmäcka och ebenister – minns du yrkena från förr?

”Micke Mur” Eriksson, 56 år och Roger Seaton Berg, 43 år och lagbas, har lagt ner många arbetstimmar på att renovera fasaden och innergården och återställa socklar, omfattningar och stuckatur i ursprungligt utförande. De är stolta över sitt hantverk.

– Utmaningen är att få till alla detaljer så att det ser knivskarpt ut. Vi har lagt mycket tid och kärlek på huset och det kräver tålamod, men vi lämnar inget åt slumpen, säger Roger Seaton Berg.

Roger Seaton Berg i aktion. FOTO: Privat

De välvda fönstren har fått tillbaka sin forna glans och även invändigt kommer en del gamla detaljer finnas kvar. Foajén ska restaureras med målartekniken stucco lustro och golv i kolmårdsmarmor.

Murarna har arbetat tillsammans med antikvarier för att bevara de kulturhistoriska värdena så långt som möjligt. De jobbar för firman Valvet Fasad, som är specialiserad på kulturfasader och tegelmurningar i Stockholms innerstad.

– Det är kul med Valvet, de uppmärksammar kvalitet, säger Roger Seaton Berg. Vi får tid att göra de fina jobben. För det är tidskrävande, till och med svårt att sätta slutdatum på många jobb. Det dyker upp frågor som hur teglet ser ut, och att det är olika torktider beroende på årstid.

– En viss nivå av finish kräver kunskap. Det är jätteviktigt. Man vill ju vara här om femtio år och så står det fortfarande kvar.

Sex personer har arbetat med fasaderna på Astoria. Förutom Roger och Mikael är det Björn Jernebring, Petri Sulin, Olle Good och lärlingen Hampus Berg. De har knackat ner all befintlig puts, bytt ut frostskadat tegel och lagt på nytt kalkbruk i omgångar. För varje nytt lager bruk spolar de.

– Vi vattnar för att få bort eventuellt damm. Men man får inte använda högtrycksspruta på sådana här fastigheter utan det måste ske försiktigt, säger Roger.

Här har murarna skurit ut en schablon för en fönsteromfattning. FOTO: Privat

Samarbetet i laget flyter bra och noggrannhet är en viktig gemensam nämnare. Men det blir inte alltid som det är tänkt vid ritbordet.

– Ibland ser vi att det här kommer inte funka exakt som det sett ut i början, säger Roger. Som när kåken har satt sig, då kan man behöva göra en lite egen variant på en schablon.

– Vi är problemlösare, säger Mikael.

Mikael Eriksson har 40 år i yrket och Roger ”bara” 26. De har jobbat ihop länge och tidigare var Mikael lagbas, men nu är det ombytta roller.

– Man har ju haft några murarmästare genom åren och Micke är en av dem. Han brukar säga ”en gång lärling, alltid lärling”, men nu börjar det sjunka in att jag har 26 år i branschen. Närå, vi har jättekul på jobbet, säger Roger på utpräglad stockholmska.

– Vi har talang för olika grejer, men vi är noggranna båda två, säger Mikael. Och med vår erfarenhet börjar det löna sig att jobba med klurigheter.

– Vi måste ju också producera, men nu är vi på en plats i livet där vi får betalt för vår kunskap utan att behöva springa hela tiden, fyller Roger i.

Muraryrket har en tydlig identitet och nedärvd yrkesstolthet. Kanske bidrar det till viss oro för framtiden:

– Jag tror att yrkesskickligheten urholkas för att man inte får tag i lärlingar. En annan börjar bli gammal. Nu får Rogge ta över men det blir glapp i generationerna framöver, säger ”Micke Mur”.

Mikael Eriksson, murare på Valvet Fasad. FOTO: Marta Bartosiak/Privat

Känner ni historiens vingslag i jobbet?

– Ja, jag tänker ofta på vad folk tänkte när de byggde ett hus, hur såg deras liv ut? funderar Mikael.

– Folk borde generellt höja blicken och uppskatta det vi har. Tänk vilken kunskap de besatt som har byggt allt det här, med helt andra medel än vi har idag, säger Roger och pekar upp mot den föränderliga Nybrogatan.

I höst är det inflyttning i Astoriahusets lägenheter. Kontoren ska stå färdiga i december.

Astoriahuset
  • Uppfört i nyrennässansstil 1874. Biografen öppnade 1928 med filmen ”Under Saharas sol”. Hade i början 820 platser, byggdes om 1959 och 1998 och stängde för gott år 2007.
  • Den intilliggande fastigheten på Sofi Almquists plats har rivits och ersatts av en delvis glastäckt byggnad, som bland andra Samfundet S:t Erik har försökt stoppa.
  • Huvudentreprenören Arcona har anlitat murarna i Valvet Fasad. Fastigheten ska stå klar 2022 med bl a restaurang i regi av stjärnkocken Björn Frantzén.
Kristian Borg
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Murarmästarna ger Astoria nytt liv: ”Kräver kunskap”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig