Maskinförare utan lön på jättebygge: "Aldrig sett något liknande"
Maskinentreprenörer riskerar att förlora mångmiljonbelopp efter att ett vindkraftbygge stannat av.
– De längst ner i kedjan ställs på bar backe, säger Hampe Mobärg, senior rådgivare på Maskinentreprenörerna.
Det hela handlar om ett bygge av en av Europas största vindkraftparker i Viksjö, nordväst om Härnösand, där man sammanlagt planerar för 114 vindkraftverk. Byggherre är Nysäter Wind, som till största delen ägs av den schweiziska banken Credit Suisse.
Men anläggningsarbetet har börjat allt annat än smärtfritt. Det har skett flera olyckor och överträdelser mot miljöregler och arbetsmiljöbestämmelser. Bygget har nu avstannat. Totalentreprenören Nordex skyller problemen på underentreprenören Active Works och har istället anlitat Skanska för att fortsätta arbetet.
Men de som drabbats av stoppet och problemen är en mängd mindre entreprenörer inom anläggningsbranschen, som blivit utan betalning. Branschorganisationen Maskinentreprenörerna har i ett öppet brev gått till hårt angrepp på vindkraftsbygget.
– Det är fruktansvärt dåligt projekterat. Huvudägarna måste se till att det blir ordning, säger Hampe Mobärg, senior rådgivare på Maskinentreprenörerna, som kräver att medlemmarna måste få sina pengar innan bygget drar igång igen.
– De längst ner i kedjan ställs ju på bar backe. Det är de minst bemedlade som får betala för de mest bemedlade. Moraliskt är det helt förkastligt, säger han.
Hampe Mobärg berättar att entreprenörerna kastats ut från bygget, men att ett 30-tal av dem finns kvar och försöker föra en dialog med huvudentreprenören.
– Det finns mycket konflikter i byggbranschen, men jag har aldrig sett något liknande, säger Hampe Mobärg.
Per Nordlund, vd för Nysäter Wind, hur kommenterar du situationen där entreprenörer som risker att förlora många miljoner sedan bygget i Viksjö avstannat?
– Det är ju djupt olyckligt att ett antal småentreprenörer, som det verkar, inte har fått betalt.
– Samtidigt vill jag hänvisa till att vi har ett avtal med entreprenören Nordex, som är vår totalentreprenör. Det är deras konflikt med underentreprenören Active Works, som de nu har avslutat samarbetet med, som har resulterat i detta.
Vilket ansvar har ni som byggherre?
– Vi har betalt Nordex allt vi ska. Nordex hävdar att de har betalat Active Works, men det har vi ingen insyn i.
Hur kommenterar du kritiken om brist på skydd och oacceptabel arbetsmiljö?
– Vi har tydliga krav på vår totalentreprenör. De har ställt motsvarande krav på sina underentreprenörer. I deras konflikt har Nordex hävdat att deras underentreprenör inte har skött sina åtaganden. Det är inte acceptabelt om det har förekommit osäkra jobb och så vidare. Men vi måste förutsätta att entreprenörerna tar sitt ansvar.
Känner ni i efterhand att ni har anlitat fel entreprenörer?
– Nej. Vi har ett avtal med Nordex och räknar med att de kommer att fullfölja sitt åtagande.
Kommer entreprenörerna att få betalt?
– Jag hoppas ju det.
Kan du lova det?
– Nej. Nordex har som sagt en konflikt med sin tidigare entreprenör som i sin tur har anlitat ett stort antal underentreprenörer. Den processen har vi inte någon insyn i alls.