Så tillverkas gipsskivan – ett grundligt maskineri
Gips har använts som byggmaterial i tusentals år, men först på 1910-talet kom gipsskivan som vi känner den. Så här går tillverkningen till.
Hur tillverkas egentligen en gipsskiva? Här är fyra avgörande steg på vägen.
1. Sten blir pulver
Innan själva tillverkningen påbörjas måste råvaran, gipssten eller så kallad industrigips, göras om till ett pulver. Det gör man genom att gipsen mals sönder och hettas upp. Den här processen kallas kalcinera. Syftet med uppvärmningen är att få bort en del vatten från stenens kristaller.
2. Gipsmassan blandas till
I nästa steg mixas pulvret med vatten. Målet här är att få massan att flyta ut lagom bra. Man har även i olika tillsatser. Vilka beror på vilken typ av skiva som ska produceras. Exempelvis tillsätts vax vid tillverkning av gnuskivor – gipsskivor som ska monteras utomhus.
3. Gipsskivan formas och får kartong på båda sidor
När gipsmassan blandats klart läggs den ut på en kartong. Kartongen sitter på en stor rulle som sakta rullas ut på en lång bana. Gipsmassan formas nu till rätt bredd och tjocklek. Sedan läggs det på ett lager kartong på ovansidan. Skivan är ännu inte tillkapad på längden utan är i ett enda långt stycke, som får vila lite för att härdas. När den processen är klar grovkapas det långa stycket upp i gipsskivor.
4. Dags för torken
Skivorna körs sedan in i en ugn för att torkas. Allt vatten som inte sugits upp av gipspulvret ska nu bort. Och slutligen – när skivorna är torra sågas de i exakt rätt längd, paketeras och skickas iväg till lagret innan de går vidare till kund.