Arbetsmiljöverket: ”Skyddsombuden har en aktiv och viktig roll”
"Skyddsombuden har en väldigt viktig roll", säger Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson till Byggnadsarbetaren i ett samtal om de regionala skyddsombudens framtid.
Flera partier vill ändra dagens ordning med de regionala skyddsombuden. Vi frågade Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket, hur det fungerar idag och hur myndigheten skulle tackla en situation där de tar över delar av funktionerna.
Arbetsmiljöverket har idag omkring 270 arbetsmiljöinspektörer över landet som utövar regelbunden tillsyn enligt arbetsmiljölagstiftningen och olika föreskrifter.
– Utifrån de prioriteringar vår uppdragsgivare ger oss försöker vi leverera på bästa sätt, säger Håkan Olsson.
Det finns också omkring 1 700 regionala skyddsombud i olika branscher. Dessa arbetar med systematiskt arbetsmiljöarbete på uppdrag av fack och arbetstagare. Regeringen vill utöka både antalet regionala skyddsombud och deras befogenheter, så att de får tillträde även till arbetsplatser utan fackliga medlemmar. Förslaget sågas av bland andra Moderaterna, Centern och Liberalerna och kan komma att stoppas.
– Vi har ingen uppfattning i sakfrågan, säger Håkan Olsson. Vill man ge regionala skyddsombud ökad tillträdesrätt kan ju det vara en lösning som gör att man får in arbetsmiljöfrågorna på ett annat sätt. Men vi har inget i sak att säga om fördelar och nackdelar.
Skulle du säga att ni har god tillsyn på de arbetsplatser som idag saknar insyn från regionala skyddsombud?
– Vi prioriterar alltid de arbetsplatser där riskerna är som störst. Vi lägger ingen värdering i om det är platser med kollektivavtal eller inte, utan utgår utifrån de antagna riskerna.
Hur vet ni var arbetsmiljöriskerna är störst?
– Utifrån arbetsmiljöstatistiken och de tips som kommer in. Verket har en bra samlad erfarenhet och byggsektorn har länge varit en prioriterad och utsatt bransch och vi har en god inblick i var riskerna är som störst.
Så ni vet var problemen finns. Men har ni resurserna?
– Det viktigaste förebyggande arbetet sker ute på arbetsplatserna. Även om vi skulle ha 1 000 inspektörer skulle vi aldrig kunna besöka alla arbetsplatser där riskerna är störst. Arbetsgivare och skyddsombud måste helt enkelt göra det konkreta arbetsmiljöarbetet på fältet.
Kan du se ett system framför dig där det inte finns några regionala skyddsombud?
– Det är klart att skyddsombuden har en väldigt aktiv och viktig roll. Och är man en aktiv arbetsgivare som ser klokskapen i ett väl fungerande arbetsmiljöarbete så involverar man arbetstagare och skyddsombud i det arbetet för att få till stånd ett bra säkerhetsarbete. Man löser inte det här själv, utan det krävs att alla är delaktiga. Det är viktigt att se dem som en aktiv resurs.
Hur ser ert samarbete med de regionala skyddsombuden ut?
– Vi har inget aktivt samarbete med enskilda regionala skyddsombud, utan det sker med parterna, med till exempel Byggnads och arbetsgivarna har vi samråd och diskussioner. Sedan kan det finnas tillfällen där man träffas i olika konstellationer och där kan regionala skyddsombud finnas med.
Men ni får tips från de regionala skyddsombuden?
– Javisst, och att de ibland känner till vilka planerade tillsynsinsatser vi gör.
Har de en värdefull roll, exempelvis som tipsfunktion?
– Ja, det har alla som jobbar aktivt med förändringar för en bättre arbetsmiljö, arbetsgivare som arbetstagarorganisationer. Så det är klart att de fyller en funktion.
Om alla regionala skyddsombud skulle avskaffas och uppgifterna och resurserna istället hamnade på Arbetsmiljöverket, vad skulle konsekvenserna bli?
– Det är ett politiskt förslag och vi har inte analyserat det alls.
Men hur mycket resurser skulle det krävas för en motsvarande funktion?
– Jag vill inte sätta någon summa på det. Skulle det komma som ett uppdrag får vi analysera det.
Hur skiljer sig rollerna mellan de regionala skyddsombuden och era inspektörer?
– Vi har lagstiftningen och föreskrifterna som grund, ett uppdrag att utöva tillsyn och ett bemyndigande att gå in på alla arbetsplatser utifrån lagstiftningen. Regionala skyddsombud kan ställa högre krav än vad som ryms i arbetsmiljölagstiftningen, exempelvis arbetsrättsliga krav. Det har inte Arbetsmiljöverket i sitt tillsynsuppdrag.
Håkan Olsson lyfter att verket har att följa regeringens arbetsmiljöstrategi där dödsolyckor och allvarliga olyckor, hållbart arbetsliv och psykosocial arbetsmiljö är tre huvudlinjer. Samtidigt måste myndigheten rikta resurserna till där behoven är störst. Som byggbranschen.
– Vi prioriterar idag hårdare mot de branscher där riskerna är störst och det kan ju innebära att vi också är tydliga med att vi prioriterar bort annat. Vi behöver fokusera tydligare än vad vi kanske gjorde för tio-femton år sedan.
Är dagens modell hållbar som den ser ut?
– Vi jobbar kontinuerligt med att utveckla våra tillsynsmetoder, särskilt för att kunna möta morgondagens arbetsmiljöproblem och utmaningar på arbetsmarknaden.
Vilka är framtidens utmaningar då?
– Gigekonomin, inga fasta arbetsplatser, nya anställningsformer, en mer global arbetsmarknad där arbetsgivaren kanske sitter någon annanstans. Vi jobbar mer med utländska företag, vilket gör att det behövs föreskrifter och information på andra språk.
Har ni tittat på gigekonomin redan nu, cykelbuden till exempel?
– Vi studerar hur lagstiftningen kommer att fungera och är på frågan. Men det är en utmaning att arbeta med systematiskt arbetsmiljöarbete i sådana anställningsformer.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.