Dörren stängd till praktik för ensamkommande
Det verkar vara svårt att få praktikplats inom bygg med utländsk bakgrund. Varför försvårar branschen människors strävan?
Plötsligt blinkar det till i mobilen; ”Jag fick det, körkortet”. Och så en massa emojier. Jag blir glad så klart – tänk att han klarade det, min duktiga elev!
Det är mörkt och höst när jag börjar övningsköra med denna blivande rörmontör. Vi har fått kontakt via en Facebookgrupp där någon hjälpt honom att lägga in en fråga. Hur ska han annars kunna skaffa det för byggjobbet så viktiga körkortet? Han har ingen egen familj eftersom han hör till en av alla dem som kommit ensam från Afghanistan. Och pengarna han tjänar på sitt extraknäck går åt till mat och hyra trots att han bara går på gymnasiet.
Under timmarna i bilen hinner vi prata.
En dag är M extra brydd. Det är dags för praktikplats. Men hur ska han ordna en sådan? Han har ju inga kontakter i branschen och i skolan är det nästan bara de svenska eleverna som har någonstans att ta vägen – trots att praktiken är ett obligatoriskt moment. Ändå har två tredjedelar av klassen sina rötter någon annanstans ifrån och de fyller upp utbildningsplatser som annars skulle ha stått tomma.
Det är ju inte klokt. Här behöver vi ung arbetskraft, i ett bristyrke dessutom, och så reagerar branschen så här. När det egentligen bara är en hjälpande hand som behövs för att dessa ambitiösa ungdomar ska ta sig hela vägen fram.
Men M skrattar bara åt min upprördhet. ”Inte oroa sig”, säger han, liksom för att trösta mig. Jag må vara naiv, men gör det inte större nytta att hjälpa människor på väg mot ett nytt liv än att försvåra deras strävan mot målet?
Efter att ha ringt runt lite till de kontakter jag har blir det tre utlandsfödda som får praktik hos samma firma, varav M är en. Med tanke på den stora bristen på folk i branschen borde mina samtal inte ens behövas.
När M får beskedet strålar han som en sol. För en människa som klarat sig levande över den turkiska gränsen är ingen utmaning för stor.
Äntligen räknas diskbråck som arbetsskada efter en ny dom i kammarrätten. Det ger större chans för arbetsskadade byggnadsarbetare att få rätt till ersättning.
Att ta hand om ödehus verkar som en dröm. Men hur orkar man?