info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trots ny dom – resan till jobbet kan vara arbetstid

Kan vägen till jobbet ses som arbetstid? I regel inte, enligt det så kallade Tyco-målet som nyligen har avgjorts. Men det är skillnad på om du "ska" eller "får" ta bilen till jobbet.

Ibland kan resan ses som en del av arbetet, är Byggnads bedömning. Foto: Katja Kircher/Mostphotos

Tvisten har sitt ursprung i en dom från 2015 där EU-domstolen slog fast att resor till och från arbetet är att se som arbetstid om arbetstagarna utgår från sitt hem till olika arbetsställen. Det var larminstallatörer på det spanska företaget Tyco som hade hävdat sin restid som arbetstid.

Efter EU-domen stämde Svenska Målareförbundet ett svenskt företag i Arbetsdomstolen och ville få igenom att tre medlemmars restid mellan bostaden och arbetsplatsen skulle räknas som arbetstid. Två av medlemmarna hade kört med egen bil och en med företagets servicebil.

Läs också P-bot med firmabilen – men vem betalar?

Nu har domen kommit och den går på arbetsgivarnas linje. Oavsett om egen bil eller servicebil används är restiden inte att betrakta som arbetstid, enligt AD.

Men Byggnads bedömning efter avgörandet är att en tidigare dom från 1981 gäller i vissa fall. Enligt den ligger skillnaden i om arbetstagaren SKA eller FÅR ta bilen till jobbet. I en kommentar till den aktuella domen skriver Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin:

”Om arbetstagaren SKA ta hem firmabilen och köra ut den direkt till arbetsplatsen eller SKA köra egen bil direkt till arbetsplatsen och exempelvis transportera material åt arbetsgivaren eller hämta upp kollegor på vägen, så är restiden att betrakta som arbetstid.

Om arbetstagaren FÅR ta hem firmabilen och köra den till och från arbetsplatsen eller FÅR köra egen bil till arbetsplatsen så är restiden inte att betrakta som arbetstid.”

Med hänvisning till den tidigare domen i AD skriver Hagelin vidare: ”Bedömningen av om en resa är arbetstid eller fritid kan därför variera från dag till dag för våra medlemmar”. Om arbetstagaren exempelvis är på väg till jobbet och beordrad att köra via en byggvaruhandel, så anses arbetstiden åtminstone börja från det att man kommer fram till butiken. Men även då kan slutsatsen variera beroende på situation.

Tre kriterier var styrande för Arbetsdomstolens bedömning. Arbetstagaren ska utföra aktiviteter eller uppgifter för arbetsgivarens räkning, arbetstagaren ska stå till arbetsgivarens förfogande och arbetstagaren ska befinna sig på arbetsplatsen. Målarna kunde enligt Arbetsmiljöverket inte anses stå till arbetsgivarens förfogande på vägen till jobbet. De var inte skyldiga att vara tillgängliga på telefon före 7 och efter 16. De tog heller inte hem servicebilen på företagets initiativ.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trots ny dom – resan till jobbet kan vara arbetstid

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig