Så gick den dramatiska räddningsaktionen till: "Hjältar"
Under extrem tidspress, i kamp mot vatten och hot om kraftiga vindbyar, monterades den 56 meter höga kranen ner.
"Alla är väldigt trötta idag", säger montageledaren Daniel Mannervik.
En vattenläcka hotade att underminera marken för den 56 meter höga tornkranen i centrala Stockholm. Nedmonteringen blev dramatisk, när montörerna del för del arbetade för att under stark tidspress få ner kranen.
Montageledaren Daniel Mannervik på Edins Byggkranar, berättar om de dramatiska timmarna. Edins äger kranen och deras personal gjorde jobbet.
Berätta om hur det började!
– Jag fick ett telefonsamtal vid niotiden på söndagskvällen. Då jag kom till platsen var det massor med vatten överallt. Då var det inte så mycket att fundera över. Räddningsledningen ville att vi skulle ta bort kranen.
Kunde man se att marken var underminerad?
– Ingen visste hur det var eller vad som kunde hända. Och man ville ju inte vänta eftersom det underminerades hela tiden då det forsade så mycket vatten.
Så hur gick räddningsarbetet till?
– Vi sa att ska vi ta ner kranen vill vi ha två kranar till hjälp, en i varje ände, för att slippa snurra på den kran vi skulle demontera. Normalt sett har man bara en kran som hjälper till och lyfter ner delarna vid demontering. Men då snurrar man på krandelarna som ska lyftas av. Det ville vi inte göra här, för att behålla kranen i balans. Det var det säkraste sättet vi kunde jobba på.
Hur lång tid tar det normalt att demontera en kran?
– Vi brukar säga att det brukar ta tre dar.
Hur lång tid tog det här?
– Vi körde hela natten utan rast från kvällen tills vi slutade mitt på dagen nästa dag. Vi tog en hamburgare vid tvåtiden, det var allt. Jag tror vi var lyftklara vid sextiden på morgonen. Det var lite problem att få tag på mobilkranarna och sedan skulle de ställas upp och få dit alla vikter. Varje mobilkran skulle ha 50 ton motvikt på plats. Vid sextiden började vi montera ner del för del. Vi hade gått igenom jättenoga hur det skulle göras.
När var ni klara?
– Vid tvåtiden på måndagen, ungefär. Vi jobbade under stark tidspress. Inte bara då det gällde vattnet och risken för underminering utan vi kände oss lite stressade av att det varnats för storm. När vi jobbade var det blåsigt men inte katastrof, men det blev värre vid tvåtiden. Då blåste det otroligt mycket och då var det skönt att vi var klara.
Hur farligt var jobbet för arbetarna?
– Jag vet inte om det var farligt, det var inte som att marken lutade. Vi bedömde inte att det var farligt för oss, annars hade vi inte gått upp. Men vi visste ju inte vad som skulle hända. Vi förlitade oss på Räddningstjänsten och de ville ju ha bort kranen. De spärrade av och såg till att vi kunde få fria ytor att arbeta på.
Är du förvånad hur snabbt det gick att få ner kranen?
– Nej. Vi hade inga raster och vi hade två kranar. Hela stan var ju avstängd, så vi kunde bara lägga ner grejer överallt medan vi jobbade. Sedan är alla väldigt trötta idag. Det är baksmällan av det här.
Hur många var ni på plats?
– Det var ett otroligt team. Vi hade tur att vi bara hade vårt eget folk och att alla visste hur de andra jobbar. Vi slapp ha andra parter med. Det var 10-12 personer inklusive montörer och lastbilar, som jobbade.
De som gjorde räddningsaktionen har uppmärksammats av kollegor i branschen.
Kranmontören och skyddsombudet Roland Lubiszewski jobbar normalt tillsammans med de två montörer som var uppe i kranen och monterade ner den. Han skrev ett uppskattande inlägg på Facebook.
– De är verkliga hjältar. Alla involverade gjorde ett jättebra jobb men just de två fick reda på att nu har vi en kran som riskerar att rasa men de väljer att gå upp ändå för att hindra att kranen går omkull. Det var modigt gjort. Det hade varit fruktansvärt om det skett ett ras, säger han.
Roland Lubiszewski berättar att montörerna jobbat natt två veckor i sträck när de kallades in i söndags.
Han var själv med då denna kran monterades upp och inser riskerna.
– Vi hade 60 meter arm på den och det finns inget sätt att förutse hur den skulle gå ner vid ett ras och var det där tar, säger han.
Byggnadsarbetaren har försökt komma i kontakt med montörerna.
Margite Fransson, mf@byggarb.se
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.