info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Gemensam röst ska lyfta yrkesklättring

Bättre kontakt med myndigheter, en svensk standard med högre krav samt verka för att branschen i helhet ska växa på ett säkert sätt. Det är några av målen för nystartade BFSR, Branschföreningen Svenskt Reparbete.

Flera klätterföretag i landet har startat branschföreningen BFSR, Branschföreningen Svenskt Reparbete. Foto: Klätterteknik AB

Flera företag som arbetar med klättring som metod för att till exempel utföra byggarbeten har tillsammans startat branschföreningen BFSR. Initiativtagarna till föreningen är företagen Klätterteknik, Proaccess samt Klätterservice.

– Vi gör det här för att samla branschen och få en gemensam röst mot till exempel myndigheter. Ett mål är att få fram en standard med högre krav som gäller i Sverige och visa att reparbete är en säker och effektiv metod att arbeta på, säger Magnus Nordström, vd för Klätterteknik.

Läs också Fackets krav – så mycket ska VVS-lönen höjas

Branschen för yrkesklättring är relativt ny i landet. Yrkesklättring som metod är mer etablerad i Europa. Det finns två internationella branschorganisationer, IRATA och SPRAT, som har tydliga procedurer, standards och metoder om hur klätterarbetet ska utföras. Samtidigt finns det ingen tillräcklig svensk standard med föreskrifter från svenska myndigheter. Därför arbetar istället flera av de svenska klätterföretag efter det regelverk som de två internationella branschorganisationer ger ut.

– Det är väldigt otydliga regler kring vår typ av verksamhet här i Sverige. Det finns inga tydliga lagar som styr branschen. Egentligen kan vem som helst köpa ett rep och sele för att sedan dra igång en verksamhet utan någon som helst erfarenhet eller kunskap när det gäller yrkesklättring. Och tyvärr finns det vissa som inte följer några regler alls. Det vill vi komma tillrätta med, säger Magnus Nordström.

Klätterföretagen utför arbeten åt flera olika branscher. Det kan handla om fönsterputs eller uppsättning av skyltar på fasader. Men för det mesta handlar det om jobb riktade mot byggsektorn, det är där de flesta kunderna finns.

– För vår del handlar det ungefär om 70 procent, säger Magnus Nordström.

Att klätterföretagen nu går samman hoppas han ska leda till bättre och effektivare kontakter med till exempel Arbetsmiljöverket.

Läs också ID06-variant kan spridas till andra branscher

– Det blir lättare nu när Arbetsmiljöverket kan prata med en part istället för flera olika. Verket  har faktiskt uppmuntrat oss att starta en organisation för att förenkla samarbetet.

Hittills har nio bolag gått med i BFSR. Målet är att komma upp i femton anslutna under året.

Cenneth Niklasson, cn@byggarb.se

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

För att bli medlem i den nya organisationen krävs följande:
  • Svenskt organisationsnummer.
  • Inneha F-skattebevis.
  • Vara momsregistrerat.
  • Ansvarsförsäkring för rörelsen.
  • Följa svensk lagstiftning.
  • Arbeta enligt SPRAT eller IRATA.
  • Ha ett incidentrapporteringssystem i verksamheten som en intern rutin.
  • Ha anställd personal med ackumulerad/sammanlagd och loggboksförd arbetstid om minst 10.000 timmar i rep. Exempelvis 10 reparbetare med vardera 1.000 timmar arbetstid med rep i loggboken.
    ELLER
  • Ha anställd personal med i snitt 3000 h loggboksförd arbetstid per anställd reparbetare. Exempelvis 2 reparbetare med 1.500 h resp 4.500 h.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Gemensam röst ska lyfta yrkesklättring

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig