info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Problemet som hindrar jakten på kriminella

Kriminaliteten har fått fäste inom bygg. Myndigheternas samarbete skördar framgångar mot fuskarna, men det finns ett problem.

– Vi vill lättare kunna dela information mellan oss, säger Pia Bergman på Skatteverket.

Susanne Riekkola på Migrationsverket och Johan Winberg på Polisen är nöjda över samarbetet mot fusk och kriminalitet. Foto: Johan Fyrk

2017 började samarbetet mellan de åtta myndigheterna mot fusk och kriminalitet i arbetslivet. Med i projektet är Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Jämställdhetsmyndigheten, Polisen, Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket.

Idag samlades representanter för myndigheterna för att presentera arbetet så här långt – och ge sin bild av framtiden.

Tydligt är att verksamheten har växt och skördar framgångar mot fuskarna. Under 2019 gjordes runt 2 000 gemensamma kontroller på arbetsplatser. Och problemen som upptäcks vid besöken är stora. Särskilt utsatt är bygg och i rapporten står att ”byggbranschen kommer behöva vara fortsatt prioriterad länge än”. Det handlar om farliga byggen, utländsk, illegal arbetskraft och sovplatser på byggen som kan tyda på människoexploatering.

Myndighetsrepresentanterna var överens om att fusket och kriminaliteten har fått fäste.

– De som sköter sig är svårt hotade. Vårt samhälle riskerar att erodera inifrån, säger Arne Alfredsson, chef för avdelningen för Myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.

– Pengarna är den drivande faktorn. Man fuskar till exempel med utbildningsbevis, felaktiga personalliggare och utstationeringsbevis, säger Johan Winberg, kommissarie på Polisen.

– Buset är den lilla delen, men det de gör underminerar marknaden så mycket att andra företag har svårt att klara sig. Problemet är stort, säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

De flesta inom Byggbranschen kan bekräfta problemen. Kenan Harbas, presschef på Byggnads Stockholm-Gotland, anser att det behövs åtgärder för att stoppa fusket inom bygg, eftersom det idag finns så många oseriösa företag.

– Det kommer allt fler tips till Fair Play Bygg (ett projekt som bearbetar tips om kriminalitet inom bygg och ägs av Byggnads Stockholm-Gotland och Stockholms Byggmästareförening) och vi har också medlemsärenden som hela tiden ökar, på grund av den oseriösa konkurrensen som råder just nu i byggbranschen, säger han.

Vilka ärenden handlar det om?

– Det är många oseriösa företag som inte betalar ut rätt löner och inte följer kollektivavtalet och gällande lagstiftning. De konkurrerar med sämre arbetsmiljöarbete men också med sämre villkor.

Myndigheterna verkar i grunden nöjda med samarbetet och anser att det har gett mycket. Susanne Riekkola, verksamhetsexpert på Migrationsverket, berättar vilken nytta projektet har i deras arbete med arbetstillståndsprövning.

– För att få full effekt av våra kontroller så behöver vi det här samarbetet. Där kan vi få information om specifika arbetsgivare som väljer att inte följa regelverket. Det är inte alltid skrivbordskontroller är tillräckligt, säger hon och fortsätter:

– Alla myndigheter behöver fördjupa sina metoder under 2020. Förra året tog vi fram en stomme för hur vi ska göra kontroller, som vi nu ska fördjupa. Vi lär oss vad de andra myndigheterna behöver för information.

Trots de positiva effekterna verkar de flesta som deltar i projektet överens om att det skulle bli bättre om de kunde dela mer information med varandra. Idag bromsar sekretessen stor del av utbytet.

Hur jobbar ni idag för att hantera sekretessproblemen?

– Arbetsmiljöverket är den myndighet som har friast möjligheter till att peka på företag som bör besökas. De kan till exempelvis få tips från Fair Play bygg eller från allmänheten. Vi hoppas att fler myndigheter kan bidra utifrån sina egna analyser. Vid sidan av det så jobbar vi genom att försöka få någon sekretessbrytande regel i det här arbetet. Vi vill lättare kunna dela information mellan oss, säger Pia Bergman.

Är det frustrerande att inte kunna dela viktig information?

– Självklart är det frustrerande. Men för oss är det ändå viktigt att peka på de lösningar vi kan se på det hela.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Problemet som hindrar jakten på kriminella
 

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig