Protest idag: Jobbade men fick ingen lön – kyrkan hjälpte med mat
Snickaren Dangelo och hans kollega fick mat av kyrkan i julas, efter att arbetsgivaren inte betalat lön. Idag hölls en aktion på hans förra arbetsplats för att få in lönerna.
Täljöviken, Åkersberga. I området säljs nybyggda, strandnära, bostäder där Derome är beställare. Vissa avslutande byggjobb pågår. Här hölls en aktion under onsdagen för att få fram löner för fyra snickare som kommer från Sydamerika.
– Den totala löneskulden till arbetarna är 252 818 kronor före skatt. Den gemensamma nämnaren har varit FLQ Byggkonsult vars underentreprenörer vägrat att betala arbetarna på flera projekt. På något sätt måste arbetarna få ut sina pengar och vi gör därför en indrivningsblockad, säger Emil Boss, förhandlingssekreterare för Stockholms LS, av SAC Syndikalisterna.
Dangelo Celis kom därmed tillbaka till sin gamla arbetsplats, där han jobbade under två månader i somras. Han arbetade tio timmar per dag, fem dagar i veckan och åtta timmar på lördagar.
– Jag fick inget betalt alls och det var ofta samtidigt ett svårt och farligt jobb. Jag arbetade på taket till tvåvåningshus utan fallskydd. Jag var mycket rädd men fortsatte för att få en lön, berättar han.
Han fick ingen skyddsutrustning eller arbetskläder, handskar och skor.
– Jag fick använda arbetskläder som jag fått av en annan arbetsgivare i Lund, säger han.
Så småningom sammantrålade Dangelo Celis med kollegan Bismarck Velásques på ett bygge i Farsta. Inte heller där fick de arbetskläder eller skydd, berättar de.
– Vi jobbade högt upp på taket utan skydd mot att falla, säger Bismarck.
De säger att de hela tiden blev lovade att få lön och kontrakt av den som de uppfattade som sin arbetsgivare. Dangelo säger att han lämnat alla uppgifter, samordningsnummer, med mera. Men underentreprenörerna till FLQ Byggkonsult skyller på varandra och allt som finns på papper är ett kortare anställningskontrakt.
Enligt SAC har de fyra snickarna rätt till sammanlagt tio månadslöner. Längst av alla har Dangelo Celis jobbat, totalt sex månader utan inkomst.
– Allt jag fått är totalt 16 000 kronor som jag fått till mat och tunnelbanekort då jag verkligen inte haft några pengar. Pengarna har betalats ut i mindre summor vid flera tillfällen.
Likadant har det varit för Bismarck Velásques.
– Jag jobbade i tre månader men fick bara totalt 6 000 kronor i omgångar kontant.
Båda slutade i december eftersom de inte fick någon lön.
– I julas hade vi inga pengar till någonting. Det var tack vare kyrkan som vi hade till mat. De gav oss livsmedel. Jag hade velat skicka hem pengar till mina barn som studerar i Chile. Men vi hade ju inte ens tillräckligt med pengar här, jag och min hustru, säger Dangelo Celis.
Likadan var situationen för kollegan från Nicaragua som har hustru och ett litet barn i Sverige.
– Det var mycket svårt, säger Bismarck
De båda snickarna säger att de inget hellre vill än att få arbeta och göra rätt för sig. De söker jobb och vill fortsätta jobba i Sverige. Dangelo har varit här i fyra år.
– Men det är också lätt att bli lurad när man inte känner till sina rättigheter, säger han.
FLQ Byggkonsult´s vd är Felipe Lancho. Han tycker inte han är ansvarig.
Hur ser du på att människor hos era underentreprenörer inte fått betalt?
– Vi har gjort rätt för oss och betalat våra underentreprenörer, säger han.
Felipe Lancho säger att han vill lösa frågan men att han inte fått tag på den underentreprenör som ska betala och att han inväntar mer underlag om arbetena.
Arbetarna har trott att de arbetade för Megagroup, ett företag som Dangelo haft ett kontrakt med.
– Jag har bara haft ett kortare kontrakt med en av snickarna och honom har jag betalat. Övriga har en annan man som heter Jozsef Lajko ansvar för. Jag har betalat honom för att ersätta arbetarna. Jag kan redovisa utbetalningar på allt, säger Megagroups vd Kabi Icho.
Han förnekar också att företaget haft arbeten i Täljeviken.
Jozsef Lajko å sin sida bekräftar att han varit både i Täljeviken och i Farsta och arbetat.
– Men jag har inte haft några anställda, utan arbetar själv i min firma. Jag har anlitats som arbetsledare men har själv inte fått betalt för mina fakturor, säger han.
Vi frågar Robert Fogelström, regionchef för Derome Mark och Bostad i Mälardalen, om de känner till att det funnits byggjobbare på deras bygge som arbetat utan att få lön.
– Derome fick i fredags veta att det gjorts en utredning i det här ärendet. Jag fick veta det av SAC´Syndikalisternas representant som kontaktade mig.
Hur ser ni på att det har skett på er arbetsplats?
– Om uppgifterna stämmer så tycker vi att det är väldigt olyckligt och det ligger långt utanför Deromes värdegrund. Vi är väldigt noggranna med vilka entreprenörer vi anlitar för att det här inte ska kunna inträffa. Vi har självklart med i våra avtal att medarbetare och leverantörer i nedstigande led ska ha avtalsenliga ersättningar.
Vad gör ni nu för att lösa detta?
– Vår anlitade entreprenör har agerat sedan vi fick veta det här och vi har fortlöpande dialog med dem. De bolag som diskuteras nu, är fyra led ner. Jag kände inte till att de fanns på arbetsplatsen men vi kommer att fortsätta arbeta med ärendet.
Vad gör ni för att hindra att arbetare utnyttjas på era arbetsplatser?
– Vi värnar om alla medarbetare oavsett om de är anställda av Derome eller av våra anlitade underentreprenörer eller leverantörer. Vi har det med oss in i alla våra avtal.
Kvar i den här soppan står gästarbetarna som ännu inte fått sina pengar.
– Vi kommer att fortsätta att protestera och driva den här frågan tills någon tagit sitt ansvar, så att arbetarna får sina pengar, säger Emil Boss, deras fackliga företrädare.
Margite Fransson mf@byggarb.se
Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.