Utvisning ledde till svenska byggjobb
Polska snickare, utan svenskt arbetstillstånd, arbetade med att bygga ut Ölands friskola i Färjestaden på Öland.
Efter tips om där fanns utländsk arbetskraft, kom Byggnads till arbetsplatsen. De informerade friskolan om vilket regelverk som gäller.
– Vi gav dem en chans att rätta till situationen. Men byggnadsarbetarna fortsatte ändå jobba över helgen. Därefter kontaktade vi polisen som avvisade de fem polska gästarbetarna, berättar Gunder Nilsson, ordförande för Byggnads i Kalmar.
– De polska arbetarna hade inga bra villkor. De bodde på arbetsplatsen och vi fick höra att där spikades dygnet runt. Lönen skulle de få i Polen.
Arbetet stod stilla i flera veckor men nu har frågan lösts. Friskolan har tecknat ett kollektivavtal med Byggnads och har anställt svenska snickare med hjälp av arbetsförmedlingen.
– Vi är nöjda med att skolan nu förstår att de måste följa de regler om arbetstid och arbetsmiljölagar som gäller på den svenska arbetsmarknaden, säger Gunder Nilsson.
Den anlitade polske arbetsgivaren hade själv sina papper i ordning och anser inte att han gjorde fel när han tog in de polska arbetarna, säger Annika B Franzén, vd för bolaget bakom friskolan.
– Han stödde sig på en paragraf i utlänningslagen om att vid leverans av en vara kan montörerna följa med in i landet, säger hon.
Men regeln var inte tillämplig i det här fallet.
Nu är det bråttom på arbetsplatsen för allt ska vara klart till skolstarten. Fyra byggnadsarbetare och en lärling arbetar idag med bygget, förutom en egen företagare som skolan kontrakterat.
Inom Byggnads i Kalmar ser man en ny trend då det gäller utländsk arbetskraft.
– Man går ett steg längre. Förut var det enskilda arbetstagare som kom. Nu är det hela företag som kommer och har med sig arbetskraft utan tillstånd. De riktar in sig mot beställare som kommun, landsting, och privata, mindre beställare i samma sektor, säger Gunder Nilsson.