info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjättarnas julklappar – så givmilda är bolagen

Inga julklappar till anställda. Till jul bidrar istället de svenska byggbolagen till barn i nöd, flyktinghjälp och stöd till socialt utsatta.

Många ger stöd till ideella organisationer kring jul. Foto: Holger Persson/Mostphotos

Stora företag brukar sedan många år ge en julgåva till olika organisationer. Den trenden har inte avstannat bland de stora byggbolagen, visar Byggnadsarbetarens genomgång.

  • NCC bidrar till UNICEF med en julgåva på en miljon kronor. Pengarna går till ett vattenprojekt i Malawi och kommer att ge cirka 4 000 personer tillgång till vatten.
  • Skanska Sverige avstår också från julklappar till anställda och skänker istället 200 000 kronor till Rädda Barnen.
  • Peab har i år blivit partner till FN:s flyktingorgan UNHCR och bidrar till ”Better Shelter”, ett nödbostadsprojekt som ger familjer på flykt ett tryggare hem, med låsbar dörr, öppningsbara fönster, isolering och solpanel. ”När vintern kommer är människor på flykt extra utsatta. Det känns bra att kunna bidra till människor i nöd”, kommenterar kommunikationschef Camila Buzaglo. Peab berättar inte vilken summa de bidrar med.
  • JM har sedan 2006 valt att ge en julgåva till välgörenhet istället för att ge presenter till personalen. I år går julgåvan till Barncancerfonden. Storleken på bidraget kommuniceras inte.
  • Serneke vill ta ”gemensamt samhällsansvar” och ger till Stadsmissionerna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Även en del mindre bolag är givmilda. Moelven ger en halv miljon kronor till Rädda Barnen istället för att ge en traditionell företagsjulklapp till alla de cirka 3 400 medarbetarna.

– Vi anser att det är mycket viktigt att stötta deras arbete. Vi är stolta över att kunna bidra till skolgång och utbildningsmöjligheter för barn som lever i några av världens fattigaste länder, säger Morten Kristiansen, Moelvens koncernchef.

En mer ovanlig julklapp står bemanningsbolaget Expandera mera för.

– Vi köper böcker från Elinor Torp, Vi skuggorna, för 10 000 kronor som vi delar ut till dem som behöver ha en ögonöppnare, meddelar Jessica Löfström, grundare.

Expandera mera ger också 10 000 kronor till organisationen Hand in hand.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjättarnas julklappar – så givmilda är bolagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig