Bad om hjälp för drogproblem – fick sparken
En montör på Bravida blev avskedad efter att ha berättat om sina drogproblem. Nu drar Byggnads Bravida till AD.
En montör tvingades lämna sin tillsvidareanställning på Bravida efter att ha berättat om sin situation.
Mannen hade det jobbigt privat och började självmedicinera sin ADHD med cannabis och amfetamin. Han fick höra om företagspolicyn som säger att arbetstagare med missbruksproblem kan få hjälp, och sökte därför upp sin chef för att berätta om läget.
Mannen fick genomföra ett drogtest genom företagshälsan och en rehabiliteringsplan skulle upprättas. Men så skedde aldrig. Utöver testet genomfördes inga åtgärder, enligt Byggnads stämningsansökan där de kräver företaget på 200 000 kronor i skadestånd till den drabbade i Arbetsdomstolen.
Istället blev montören avskedad någon månad senare. Bolaget hade inte kommit med några anmärkningar om att mannen skulle ha misskött sitt arbete.
Byggnads vill att avskedandet ogiltigförklaras och att Bravida betalar skadestånd.
Varför behövde det gå till avsked i det här fallet?
– Vi har inte tagit del av stämningsansökan. Men kan heller inte kommentera personalärenden offentligt, säger Sven Klockare, divisionschef på Bravida Sverige.
Men rent principiellt, om någon behöver hjälp med rehabilitering, hur brukar det gå till hos er?
– Om man begår en brottslig handling som är så allvarlig att den kan leda till skada för arbetsgivare eller tredje man behöver vi agera för att skydda personen, våra arbetskamrater och kunder. Vi kan inte ha kvar en anställd som begår brottsliga handlingar, säger Sven Klockare.
Det är en anställd som själv tagit initiativ till att berätta om sina problem. Istället blir han avskedad. Att någon söker hjälp, borde inte det vara något att uppmuntra?
– Vi kommenterar som sagt inte våra medarbetare. Du får återkomma senare i processen i så fall.
Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.