Efter Sämsta bygget 2019 – Hanssons Hus-vd:n svarar
Efter utnämningen Sämsta bygget säger Rikard Hansson, vd för Hanssons Hus, nej till en intervju. I stället svarar han på Byggnadsarbetarens frågor i ett mejl. På grund av detta har inga följdfrågor kunnat ställas.
Vad har du för kommentar till att er arbetsplats Barkarby Six one blivit utsedd till årets sämsta bygge?
– Jag vill inte recensera er utmärkelse men för oss ska säkerhetsarbetet alltid komma i första rummet på våra byggarbetsplatser, det är extremt viktigt för oss inklusive underentreprenörer på byggen.
En dödsolycka, farligt jobb stoppat flera gånger och underentreprenörer som fifflat med ID06, inte har kollektivavtal och saknas i utstationeringsregistret. Hur har det blivit så här?
– Olyckan som inträffade var extraordinär och extremt tragiskt. Det är naturligtvis en händelse som gör sig påmind varje dag och jag vågar också säga att den präglar säkerhetsarbetet på bygget varje dag.
Först förbud mot arbete på tak utan fallskydd, sedan en dödlig fallolycka och efter den nya risker för fall. Varför blev det aldrig bättre?
– Vi har gjort en anmälan enligt gällande rutin till både Arbetsmiljöverket och polisen och utredning pågår kring vad som hänt och var ansvaret ligger. Det är alltså för tidigt att dra tvärsäkra slutsatser.
Ni har ökat er omsättning rejält de senaste två åren. Är det förklaringen till de här problemen?
– Vi har vuxit de två senaste åren, med fler och större byggen. Det är förklaringen till att vår omsättning ökat och även om vi får fler uppdrag så ska vi aldrig tumma på säkerheten – det har heller inte skett är min bedömning.
Ni har valt att driva bygget med byggledning. Varför?
– I det aktuella uppdraget har vi valt att jobba med byggledning och egna yrkesarbetare på arbetsplatsen, vid sidan av underentreprenörer. Naturligtvis ska vi alltid göra kontroller på underentreprenörer, det handlar både om ekonomiska frågor, kontroll av kollektivavtal men också certifieringar och inspektioner av säkerhetsarbetet på arbetsplatsen.