info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Olyckor på grund av fylla vanligt

25 procent av alla arbetsplatsolyckor beror på alkohol- eller drogkonsumtion. Beroendeexperten Helena Junkka vill att företagen tar ett större ansvar för att lösa problemen.

"Kan den här ölen påverka min koncentration och prestation?" Beroendeexperten Helena Junkka tycker att man bör tänka efter innan man dricker före en arbetsdag. Foto: Mostphotos/Feelgood

TV 4 avslöjade tidigare i år att det skett omfattande alkoholförsäljning på Mälarbanan, ett av Sveriges största järnvägsbyggen. I en läskautomat såldes starköl och i personalmatsalen serverades sprit. Byggnadsarbetaren har också berättat om flera fall av fylla i anslutning till byggjobb.

Enligt en ny rapport från hälsoföretaget Feelgood dricker många för mycket för att sköta sitt jobb. Var femte anställd dricker 2–3 gånger i veckan eller mer. Tjänstemän dricker oftare, men yrkesarbetare dricker mer vid varje tillfälle. Och det finns stora risker med kraftig berusning och jobb dagen efter.

– Yrkesarbetare kanske framför tunga fordon eller arbetar på hög höjd. Då har vi ju den här risken för tillbud som man bör ha i åtanke, säger Helena Junkka, sjuksköterska och beroendeexpert på Feelgood.

Hur ska man tänka när det gäller öl och byggjobb dagen efter?

– Man borde tänka efter, att man ändå har den här reflektionen om bakruseffekten. Man bör ställa sig frågor: Nu när jag dricker, när ska jag jobba nästa dag? Kommer jag att göra saker som jag behöver vara extra skärpt till? Kan den här ölen påverka min koncentration och prestation?

I Feelgoods rapport refereras till den internationella arbetsmiljöorganisationen ILO, som visar att hela 25 procent av alla arbetsplatsolyckor beror på alkohol- eller narkotikaintag.

– Siffran är relativt hög. Men jag ser absolut en möjlighet att man kan vända det här. Företagen borde inkludera de här frågorna i sitt arbetsmiljöarbete, göra insatser och utbilda samt se till att alkoholpolicys finns lättillgängliga, säger Helena Junkka, som anser att bolagen har en väldigt viktig roll för att minska de alkoholrelaterade olyckorna.

– Nu kring jul, när det är julfester: Hur är det med alkohol när man har representation och tillställningar? Finns det alkoholfria alternativ? Det är viktigt att man som arbetsgivare signalerar att det är ett öppet klimat och att man som medarbetare ska våga prata med sin chef om man känner att man har en riskkonsumtion.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Olyckor på grund av fylla vanligt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig