Betongpelare rasade på bygge
Olyckan hände i samband med byggandet av en ny multihall. Den 12 meter höga betongpelaren föll och drog med sig ytterligare en pelare i fallet.
– Det var rena turen att inte fler delar av prefabmontaget drogs med, säger Karl-Axel Bodén regionalt skyddsombud på Byggnads.
En byggnadsarbetare, en egenföretagare, skadades i armen då pelaren föll.
Arbetsmiljöinspektionen håller på att utreda olyckan. Inspektören Ingemar Norlén har inte sett denna typ av konstruktion förut.
– Oftast finns det bultgrupper i botten av betongpelare, som gör att de sitter fast i botten och inte kan flytta sig, berätta han.
På de aktuella pelarna var det istället hål i botten och pelarna träs över en bult för att fästas. Pelaren lyfts på plats med hjälp av en kran.
Då olyckan inträffade hade pelaren ställts på plats och förankrats med två stag. Pelaren skulle justeras, men underlaget lutade och när man gjorde jobbet började pelaren vrida sig och stagen kom ur läge. Pelaren föll mot andra pelarens stag. Staget gick av och pelare nummer två föll mot valvkanten.
– Jag vill ännu inte uttala mig om varför de föll, säger Ingemar Norlén.
Men han tycker att Strängbetongs monteringsanvisningar var bristfälliga. Det saknades, såvitt inspektionen känner till, instruktioner för den olycksdrabbade pelaren.
– Och om man har den här typen av pelare med hål och bult måste man vara extra försiktig. Den måste säkras, för sätter man bara ner pelaren över bulten kan pelaren vrida sig så att stagen kommer ur läge, säger Ingemar Norlén.
På arbetsplatsen måste man nu åtgärda pelarna som ska monteras, för att säkra mot vridning. Detta ska ske genom att fästa nederändan med ett vinkeljärn, som fästs med expanderbultar i pelare och valv.