Elektriker får kvinnlig ombudsman
Tina Nordling har arbetat som elektriker i 18 år. Under nästan lika lång tid har hon jobbat fackligt.
Hon brinner för arbetsmiljöfrågor och tycker att det största problemet just nu är de korta byggtiderna.
– Många mår dåligt och tvingas ta ett alldeles för stort ansvar för saker som egentligen arbetsledningen ska göra. Risken för att elektriker lämnar branschen eller att de blir sjukskrivna med höga sjukkostnader som följd är uppenbar.
Mer långsiktigt tänker hon jobba för att arbetsmiljön blir så bra som möjligt.
– Ett önskescenario är ju att man inte behövs.
Att Tina Nordling nu får jobbet är ett resultat av en offensiv satsning på ökad jämställdhet på Elektrikerförbundet. År 2000 gick de ut och sa att senast 2005 skulle förbundet ha en kvinnlig ombudsman och senast 2010 en kvinna i förbundstyrelsen. Nu är första målet uppnått.
– Jag vill först av allt säga att Tina Nordling kommer att utses tack vare egna meriter. Det handlar inte om någon kvotering, säger Göran Söderlund, jämlikhetsansvarig på förbundet.
Han är mycket glad och nöjd över utnämnandet.
– Det här är viktigt. Kvinnor klarar elektrikerjobbet lika bra som män. Men det finns massor av fördomar och därför är det viktigt med kvinnliga förebilder som är ombudsmän, säger Göran Söderlund.
Bland Elektrikerförbundets cirka 27 000 medlemmar finns det 270 kvinnor. 100 av dem är installationselektriker. Resten arbetar i mer traditionella kvinnoyrken som exempelvis städare på kärnkraftverk.