info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Anklagas för riggade bud – Skanska i misstänkt miljardkartell

Skanska ska ha fått över 700 miljoner kronor för mycket i betalning från det statliga brasilianska oljebolaget Petrobras. Företaget anklagas för att ha ingått i en kartell som tagit ut överpriser genom riggade anbud, rapporterar Dagens Industri.
.

Skanska varslar 160 anställda om uppsägning i Stockholm. Foto: Mostphoto

En federal åklagare lämnade  igår, måndag in en stämning mot Skanska och fjorton andra bygg- och anläggningsföretag, vid en brasiliansk domstol. Dessa bolag är bland de största i sitt slag i Brasilien och åklagaren hävdar att de ingått i en hemlig kartell med syfte att få så höga kontraktssummor som möjligt.  Totalt ska det ha handlat om  överpriser på motsvarande 43 miljarder kronor som tagits ut från oljebolaget Petrobras.
Enligt åklagaren har detta pågår mellan 1998 och 2014.

Åklagaren hävdar att upphandlingarna ska ha varit riggade i ett tjugotal olika stora projekt, de flesta raffinaderier.  Skanska anklagas för att ha tagit ut överpriser vid bygget av en petrokemisk anläggning i Rio de Janeiro. Skadan för Petrobras, ska enligt åklagaren ha varit 717 miljoner kronor.
Jacob Birkeland, presschef på Skanska, konstaterar till Dagens Industri att det pågår ett antal processer som inte fått sina slutgiltiga avgöranden men att detta inte är något av dem. Han menar dock att inget nytt framkommer i det aktuella dokumentet.
Skanska har lämnat verksamheten i Latinamerika.

Läs också Skanska i stor korruptionshärva

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Anklagas för riggade bud – Skanska i misstänkt miljardkartell

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig