Omedelbart förbud: Utsatta för livsfarlig asbest
Asbest spreds över arbetsplatsen när eternitskivorna revs. På taket gick arbetare utan minsta skydd. I förra veckan la Arbetsmiljöverket ett förbud för allt arbete i området. Fast rivningen är klar.
Det handlar om ett bygge i Ekeby i Bjuvs kommun, där allt arbete på platsen omedelbart förbjöds i torsdags förra veckan. Det efter att Arbetsmiljöverkets provsvar visat att det var asbest i eternitbitar på marken som hittades den 23 oktober. Det är rester av en rivning av taket till en cirka 600 kvadratmeter stor lagerbyggnad.
– Vi bedömer att det är en risk för exponering och vi vet ju att asbest är jättefarligt. Vi har därför meddelat arbetsgivaren om förbudet för allt arbete och att området måste saneras, säger Helen Magnusson, sektionschef på Arbetsmiljöverket i region Syd.
Sedan tidigare finns ett stopp för arbete på hög höjd på arbetsplatsen, eftersom ställningarna var farliga.
Hur kom det sig att ni inte avbröt allt arbete direkt, vid misstankar om asbest?
– Vi kan inte avbryta ett jobb om vi inte är säkra på att det är asbest, därför måste vi ta ett prov först, säger Helen Magnusson.
Igår var verket ute för att lägga ett omedelbart förbud eftersom det finns risk för asbesthaltigt damm i marken och i byggnaden. Inget arbete får fortsätta innan området är sanerat av en firma med tillstånd.
Vet ni hur många som har blivit utsatta?
– Det kan vi inte svara på idag.
Förbudet riktas mot en arbetsgivare på plats, I.m.s Service Bygg & Bemanning, som bygger om för lägenheter och gym. Arbetsmiljöverket pekar på att flera allvarliga fel begåtts.
– Man får inte riva utan att ha tillstånd och rivning ska också anmälas till Arbetsmiljöverket och det har inte skett. Dessutom måste den som river ha särskilt utbildning, tjänstbarhetsintyg och heltäckande skyddsutrustning. Området ska också spärras av och restavfallet måste tas hand om på rätt sätt, säger Helen Magnusson.
Byggnads regionala skyddsombud Robert Nilsson, som själv varit asbestsanerare, har besökt arbetsplatsen flera gånger och larmat Arbetsmiljöverket medan rivningen pågick.
– Där har varit en helt livsfarlig hantering, säger Robert Nilsson som tidigt uppmärksammade arbetsplatsen och som fått många anonyma larm om faror. Han var där när eternitskivor med asbest revs och såg att folk arbetade där utan minsta skydd.
– Både den som river och de som finns i närheten utsattes ju, sedan spreds ju asbesten över området, säger han.
På bilder från fackets besök syns hur stora delar av taket rivits och på taket går personer utan skyddslinor vid en ställning med stora brister. Det är 6-7 meter och ett betonggolv rätt ner om man faller in i byggnaden.
– På taket med eternitplattor gick två personer, en var på marken. Trasiga eternitplattor med risk att sprida asbesten låg nedanför. Det saknades ju både skydd mot asbest och fall. Det är att utsätta människor för livsfara på alla sätt, säger Robert Nilsson.
Han försökte få kontakt med arbetarna som dock hänvisade till fastighetsägaren.
– Ingen var intresserad av att prata med mig. Detta är att utnyttja människor och äventyra deras hälsa. Dels finns den akuta risken med att det saknades fallskydd men asbest blir man ju sjuk av på sikt, när bygget sedan länge är klart. Sedan när sjukdomarna kommer är allting för sent, säger Robert Nilsson.
Vid ett senare tillfälle besökte hans kollega Brian Hansen arbetsplatsen och såg hur arbetare gick omkring inne i området där asbest rivits.
Asbest är känt för att det kan ge dödliga sjukdomar som till exempel lungsäckscancern mesoteliom. Eftersom facket inte har några medlemmar på plats, har man inte haft mandat att stoppa jobbet.
Arbetsmiljöverkets stopp riktas sig mot I.m.s Service Bygg & Bemanning där Johan Persson är vd. Men på arbetsplatsen finns också andra arbetare.
I en intervju med Byggnadsarbetaren hävdar Johan Persson att han håller i byggnadsarbetet som privatperson, att han själv har rivit asbesten och att han följt reglerna som han förstått det. Han säger att det fanns spridd asbest sedan tidigare på området och att han inte vet vem som är arbetsmiljösamordnare.
Vem ha rivit asbesten på taket?
– Det har jag.
Är det inga andra anställda som rivit asbesten på taket?
– Nej!
Har du gjort någon slags miljöinventering innan?
– Nej jag vet inte ens vad ordet betyder.
Det var ju andra personer uppe på taket, kan du garantera att inga andra än du har rivit asbesten?
– Ja det kan jag. Och det de andra gjort är att de bygger det nya taket, det är det som de är inhyrda för att göra.
Varför var de på taket när det pågick rivningsarbete?
– För att jag rev ett fack i taget och så byggde de för att vi skulle ha så lite öppet som möjligt.
Förbudet mot ställningen riktar sig mot ett annat företag på plats. Johan Persson säger att han tror att de som använt ställningen, ett annat företag, byggt den.
Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.