info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Timmermannen: ”Jag tillhör den gamla stammen”

Det heter inte snickare, det heter timmerman. Christian Gustafsson vill hålla fast vid traditionerna.

Christian Gustafsson gick ut yrkesskolan 1983. Senaste jobbet var att bygga kaj vid Kvarnholmen i Stockholms inlopp, där en ny stadsdel växer fram. Foto: Privat

Får en snickare kalla sig timmerman eller är det helt galet? Värmlänningen Christian Gustafsson är lagbas och MB-ledamot på Peab Anläggning. Han är 54 år och kallar sig timmerman – och inget annat.

Du kallar dig inte träarbetare?

– Jag tillhör den gamla stammen, vet du. Jag har inte tagit till mig det nya. Men det är ju samma sak som timmerman.

Snickare då?

– Snickare finns bara på husbyggen, det är inredning, gipsning, sätta fönster och dörrar. Snickeriarbeten gör jag hemma.

Har du alltid kallat dig timmerman?

– Nej, inte i början. Jag kommer från Värmland och där kallar vi alla snickare, men sedan flyttade vi till Stockholm och är du grovsnickare här så är du timmerman. Skulle jag flytta tillbaka till Värmland och börja jobba här skulle jag säga träarbetare. Inte snickare.

Vad säger dina kollegor?

– Mina träkompisar är också timmermän. Det är ju 90 procent formsättning i jobbet. Det är det vi gör. Vi gjuter betongkonstruktioner.

Betong har ju inte så mycket med timmer att göra?

– Nej, men traditionellt kommer det från att vi använde ohyvlat virke. Det har jag fått mig berättat av de gamla gubbarna. Nu är jag ju snart en av dem själv. Timmerman kallar man de som gör grovjobbet på hus, det är formsättning och stomme.

Och ändå kallar sig många snickare. Har du problem med det?

– Nej, men det är kul att behålla det gamla, annars dör det ut. Det är synd om ett skrå försvinner. Timmerman, det är att gå in i en skog med bågsåg och yxa och när du kommer ut på andra sidan har du gjort en båt.

Används orden olika beroende på hur gammal man är?

– Ja, det är mest vi äldre som använder timmerman. När vi är på möten och får höra att ”det får snickarna göra”, då säger jag att det inte finns några snickare på det här jobbet. Då har jag ju yngre chefer. Vi måste hålla kvar vid det gamle, för helvete.

Redan under skråväsendets tid gjorde man skillnad på timmerman och snickare, till exempel fanns det stadgar som sade att timmermannens huvudverktyg var bila medan snickarens var hyvel.

Ordet har även använts om underbefäl inom infanteriet vilka hade i uppgift att exempelvis bygga skansar eller broar, och om dem som utför snickeriarbeten på skepp.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Timmermannen: ”Jag tillhör den gamla stammen”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig