info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab säger upp 15 efter lönekonflikt

Femton byggnadsarbetare på Peab i Västerbotten har sagts upp. - Vi misstänker att de vill bli av med oss på grund av lönetvisterna, säger Magnus Åström, en av dem som fått sparken, efter tio år i företaget.

Uppsägningarna gäller 15 byggnadsarbetare på Peab Anläggning i Västerbotten samt Örnsköldsviks kommun. I sommar lämnar siste man bygget. Då beräknas Peabs etapp av Botniabanan vara klar. Alla i turordningskretsen sägs upp. Några av de uppsagda har redan sökt sig till andra arbetsgivare.

Byggnadsarbetarna misstänker att det är de hårda löneförhandlingarna som nu väntar på sin slutliga upplösning i arbetsdomstolen, som ligger bakom beslutet.
– Det är den känslan vi har, men vi kan ju inte bevisa att det är så, säger Magnus Åström, som arbetat i Peab sedan 1990.
Betongarbetaren Lars Berg har samma uppfattning:
– Tidigare blev vi utlånade till andra avdelningar när det var ont om jobb, säger han.
Lars har arbetat i Peab under de senaste tio åren, inklusive lågkonjunkturen på 1990-talet. De flesta har liksom honom arbetat i företaget i många år.

Arbetsgivaren hänvisar till att det är arbetsbrist inom brobyggnad just nu. Sent i höst kommer Peab att lämna in anbud på delar av Botniabanan. Om Peab får jobbet, kommer byggena att starta hösten 2003.
– Det blir ett ganska långt uppehåll och det är naturligt att det blir uppsägningar när vi inte har jobb, säger Anders Jonasson, regionchef på Peab.

Det faktum att byggnadsarbetarna inte lånats ut till andra områden där det behövs folk, vill Anders Jonasson inte kommentera. Han menar att uppsägningarna har skötts på ett riktigt sätt.
– Vi har gjort omplaceringsutredningar och vi har fört förhandlingar. Vi har inte gjort något fel.

Flera stora infrastrukturbyggen ska dra i gång på olika håll i Norrland inom de närmaste åren, och tusentals byggnadsarbetare kommer att behövas. 150 järnvägsbroar planeras längs Norrlandskusten fram till år 2008 inom ramen för Botniaprojektet.
I Sundsvall byggs det för fullt just nu och flera nya projekt planeras. Byggnads ombudsman Royne Bergman menar att det finns en risk för bakvägsrekrytering till de stora byggprojekten, om inte byggföretagen planerar för framtiden.
– Om vi inte utbildar fler byggnadsarbetare hotas de stora projekten, sade han till nättidningen i februari.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab säger upp 15 efter lönekonflikt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig