info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjätten kräver säkerhetskurs av ALLA

Olyckorna ska motas med utbildning. Nu blir en webbaserad säkerhetsutbildning krav på alla byggjättens arbetsplatser. Sedan väntas andra i branschen följa efter.

Olyckor och svåra skador är vardag i byggbranschen och olyckstrenden har vänt uppåt. Förra året anmäldes cirka 3 800 olyckor med skador. Enligt Byggnadsarbetarens genomgång hände 14 dödsolyckor.

Nu har Skanska beslutat att såväl egna byggnadsarbetare, som underentreprenörer på alla Skanskas byggen, ska gå en webbaserad säkerhetskurs.
Under våren har det genomförts som ett pilotprojekt, det drar igång i full skala nu i höst och ska vara infört på alla byggen från 2020.

Helena Parker är arbetsmiljöchef på Skanska:

Varför inför ni den här utbildningen?

– För att öka kunskapen och förståelsen om hur man jobbar säkert bland dem som jobbar på våra arbetsplatser.  Utbildningen bygger på en gemensam säkerhetsutbildning som vi tagit fram i byggbranschen. Ett av målen är också att öka kunskaperna om risker i branschen totalt sett, då många entreprenörer rör sig mellan företagen. På Skanska har vi bestämt oss för att anpassa vår arbetsplatsintroduktion genom att ta in den gemensamma säkerhetsutbildningen som en obligatorisk del.

Hur ser arbetsplatsintroduktionen ut?

– Den består nu av tre delar. Av branschens gemensamma säkerhetsutbildning som man ska gå innan man kommer till arbetsplatsen, av vår egen introduktion om Skanska och dessutom av en arbetsplatsspecifik del. Alla är digitala vilket gör att man går dem innan man kommer till arbetsplatsen.

Helena Parker, Skanska

Vad innehåller själva webbkursen?

– Den ger en information om vanligt förekommande risker på en byggarbetsplats och en förståelse för dessa. Den består bland annat av en faktadel om riskområden och en del som handlar om attityder och beteenden. Den finns på svenska, engelska och polska och är på väg ut på ett tiotal språk.

Skanska har haft flera svåra olyckor, som formraset i Ludvika 2017 och en dödsolycka då en montör träffades av en fallande balk förra året.

Hur kan webbutbildningar hindra att sådana olyckor sker?

– Jag tror vi är naiva om vi säger att en enskild aktivitet kan hindra olyckorna. Men jag tror på att jobba med systematik och kompetensutveckling i branschen är en viktig del för att minska antalet olyckor. En viktig pusselbit är då att säkerställa att alla får en bra introduktion och förstår riskerna.  En annan är den branschgemensamma säkerhetsparken som byggs och där man kan träna på riskmoment.

Webbutbildningen ”En säker arbetsplats”, har tagits fram av Sveriges Byggindustrier, tillsammans med olika bygg-och anläggningsföretag och har funnits i ett par år.

– Cirka 10 000 personer har hittills gått utbildningen och alla de stora byggföretagen har förbundit sig att använda den. När och hur det sker är upp till det enskilda företaget, säger Berndt Jonsson, nationell arbetsmiljösamordnare på Sveriges Byggindustrier.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjätten kräver säkerhetskurs av ALLA

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig