Skanska pekas ut av åtalade i rättegång
Igår inleddes rättegången i Linköping mot de sju före detta cheferna i NCC.
Biträdande chefsåklagaren Jonas Stömberg menar att de bluffat till sig pengar med hjälp av påhittade fakturor till ett belopp av totalt 5 miljoner kronor.
De åtalade hävdar att fakturorna användes för att kunna betala ut pengar i ett kartellsamarbete.
Enligt dem har de stora byggbolagen NCC, Skanska och Peab samarbetat om alla asfaltentreprenader i Östergötlands län sedan 1998, utom i ett fall.
– Min klient har sedan tidigt nittiotal känt till kartellen även om han inte själv deltagit förrän efter 1997, säger försvarsadvokat Rune Brännström.
Skanska har hela tiden förnekat inblandning men är enligt de åtalade ett av företagen i kartellen.
En av de åtalade personerna, tidigare Sverigechef för NCC:s beläggningsverksamhet, ska enligt försvaret ha varit ansvarig för kartellsamarbetet i hela landet. Den åtalade ansvarade för kontakterna med Skanska och övriga konkurrenter i branschen. Kartellsamarbetet förekom i hela södra Sverige.
Försvarsadvokat Rune Brännström redovisade skriftliga bevis för att kartellsamarbete förekommit, listor med uppgjorda anbudssummor och så kallade ”p-pengar”, ersättning till företag som avstod från att konkurrera.
Ersättningen doldes i bokföringen genom att man använde påhittade fakturor. Fakturorna skickades från de företag som gått med på att inte konkurrera och som enligt uppgörelsen ”hade rätt till ersättning”.
Alla sju förnekar att de skulle ha lurat sin före detta arbetsgivare. De åtalades överordnade chefer var enligt dem helt införstådda med vad pengarna användes till.
Peab finns med bland de utpekade företagen i kartellen. Åklagaren avstod från att väcka åtal i denna del eftersom den misstänkta fakturan på 800 000 kronor visade sig vara en del av kartellsamarbetet med Peab.
Ett av byggprojekten som nämndes under rättegångens första dag var upphandlingen av vägarbeten åt Linköpings kommun. Enligt de huvudåtalade delades entreprenaderna upp mellan NCC, Skanska och Peab. NCC skulle ta två, Skanska två och Peab en av entreprenaderna. Markbyrån Entreprenad AB skulle inte ta någon entreprenad och fick enligt försvaret betalt för att ligga lågt.
En av de åtalade namngav två personer inom Skanska som deltog i kartellsamarbetet. Försvaret har tipsat konkurrensverket om att granska telefontrafiken mellan de åtalade och de två namngivna inom Skanska.
De fakturor som rättegången nu kommer att behandla är, enligt försvaret, inte bara utgifter för kartellsamarbete. De användes också för att dölja ett avgångsvederlag för personalavdelningen. Dessutom användes de för att minska vinsten och flytta över vinsten till kommande år.
Enligt biträdande chefsåklagaren Jonas Strömberg kan dock ingen av de aktuella fakturorna hänvisas till detta.
När det gäller kartellsamarbetet är, enligt NCC:s representanter, de utbetalade p-beloppen för stora i förhållande till anbudens storlek, för att det rimligen skulle kunna vara p-pengar i dessa fall.