Facket larmar inför OS i Tokyo: ”Livsfarligt övertidsarbete”
Nästa år är det sommar-OS i Tokyo. Nu varnar det internationella byggfacket om stora risker på arenabyggena.
Sommar-OS i Tokyo närmar sig, men tycks dessvärre inte utgöra något undantag från andra stora byggen i samband med internationella tävlingar. Nu får Japan internationell kritik för arbetsförhållandena och säkerheten kring OS:
- Hälften av arbetarna saknar formella anställningskontrakt,
- Farligt övertidsarbete förekommer, med vittnesmål om arbete i mellan 26 och 28 dagar i sträck,
- Arbetare har varit tvungna att köpa sin egen säkerhetsutrustning,
- Migrantarbetare får endast utföra lågstatussysslor och
- Det finns en utbredd kultur som gör att arbetarna inte vågar klaga på arbetsförhållandena, av rädsla för att förlora jobbet eller få reprimander.
Detta framkommer i en färsk rapport från det internationella byggfacket BWI och japanska byggfacket Zenkensoren, baserad på intervjuer med byggnadsarbetare i OS-byn och den nya nationalarenan.
Övertidsarbete är ett känt fenomen i Japan och byggbranschen är en av de mest drabbade sektorerna. En orsak är en för närvarande stor arbetskraftsbrist. Två personer har mist livet under arbetena inför sommar-OS, varav en dödsolycka och ett självmord på grund av övertidsarbete.
– Sommar-OS var Japans möjlighet att ta itu med några av de långsiktiga utmaningarna inom japansk byggindustri, men nu har problemen just blivit värre. Lönerna är fortfarande låga, farligt övertidsarbete är vanligt och arbetarna har begränsade alternativ för att kunna hantera problemen, säger BWI:s generalsekreterare Ambet Yuson i en kommentar till rapporten.
Byggfacket BWI kräver bland annat att fackliga rättigheter respekteras av entreprenörerna och att de nya reglerna om övertid (max 45 timmar per månad och 360 timmar per år) ska gälla alla byggarbetsplatser i Tokyo.
Åtta nya arenor ska byggas i Tokyo och redan befintliga spelplatser ska upprustas.