Så blir kyrkan som ny efter 125 år: "Måste skydda allt"
Oscar Fredriks kyrka i Göteborg invigdes 1893 och nu är samma firma som en gång uppförde byggnaden tillbaka för att sköta renoveringen.
När F O Peterson & Söner byggde Oscar Fredriks kyrka i slutet av 1800-talet landade prislappen på en halv miljon kronor. 300 arbetare jobbade under fyra år för att färdigställa den kyrka som har Göteborgs högsta torn – det mäter 71 meter. Arkitekten Helgo Zettervall hade ritat byggnaden i nygotisk stil. Med stora fönster, höga pelare, högt i tak och kupoler skulle både blicken och tankarna vändas uppåt, mot det överjordiska.
Men himlen känns avlägsen när vi besöker kyrkan, där renovering pågår både in- och utvändigt. Dörrarna ska få ny ekpanel, takmålningar fyllas i, på tornens tak byts kopparplåten ut och spirorna ska förgyllas. Golvet i skeppet, kyrkans huvudbyggnad, är täckt av papp och masonit. Över oss reser sig en byggnadsställning som konservatorerna använder för att restaurera innertaket och utifrån hörs slammer från plåtslagare och takläggare.
Platschef Mats Malmberg har dock besökt kyrkan under betydligt mer andaktsfulla former. Han konfirmerade sig och gick i söndagsskola i Oscar Fredriks kyrka och tycker att det känns bra att vara tillbaka. Nuförtiden besöker han inte kyrkor så ofta utanför jobbet, medger han.
– Men mina barnbarn döptes här, så man har ju en liten tradition i den här kyrkan.
Man har ju en liten tradition i den här kyrkan.
En tradition i kyrkan har även entreprenören som Mats är anställd av. Företaget heter nämligen F O Peterson & Söner, som är tillbaka och renoverar samma kyrka som man byggde för 125 år sedan.
– F O Peterson och Söner är fortfarande ett familjeföretag. Det här var ett av deras första jobb, säger snickaren Lorentz Hedlund.
Han berättar att det enda som byggs nytt vid den pågående renoveringen är ett par toaletter. Men snickarna har att göra ändå.
– Väggarna härinne ska slipas och det ska knackas ner puts, så vi måste skydda allt. Golv, högtalare, bänkar. Man vill inte att någonting ska hända, för om något går sönder måste det specialbeställas och det blir en stor kostnad.
Att allt inte går på rutin är det roliga med renoveringsjobb, tycker Lorentz.
– Det är lite klurigare, det är inte uppenbart hur man ska göra. Det blir inte det gamla vanliga att bara stå och mata med något förtillverkat.
En som är van vid specialjobb är plåtslagaren Martin Svedberg. Han befinner sig högt över marken på en byggnadsställning där han håller på med slättäckning med koppar på ett av tornen.
– Jag kan säga att jag har sett det mesta, säger Martin.
Kanske inte så konstigt, eftersom han har knackat plåt sedan 70-talet. Men trots alla år i yrket är jobbet på Oscar Fredriks kyrka något han verkligen gillar.
– Det här är roligt och det är fin utsikt. Och när det är sånt här väder är det ju inte fel, säger Martin.
Utsikten över Göteborgs takåsar är slående, och det är en sådan där knallblå vårdag när alla önskar att de hade ett utomhusjobb. Men det är inte alltid solen skiner i Götet. Även när det är snö och snålblåst måste Martin upp på taket. Få väderlekar stoppar honom.
– Men det är ju inte så bra att vara här om det skulle åska, då måste jag gå ner.
Några meter under Martin jobbar takläggarna med skiffer. De gamla stenarna läggs på hyllor medan takpappen byts. Sedan kontrolleras varje sten för hand för att upptäcka vilka som måste ersättas med nya. Tomas Johnsson visar hur man knackar på stenen och lyssnar efter vilka som är i dåligt skick.
– Du hör, den låter ju jättedålig, säger han och visar att stenen har sprickor.
De dåliga stenarna har en dovare klang, och man lär sig faktiskt snabbt att skilja ljudet från de hela stenarnas ljusare ton.
Skifferstenarna hålls på plats på taket med spikar genom borrhål. Vissa partier är belagda med en annan, ljusgrå sten som kallas glava. Den är för hård för att borra i, så där får takläggarna istället göra jack i kanterna.
Det är noga att stenarna hamnar på samma höjd, och Tomas lägger åt sidan en glavasten som behöver nya jack för att hamna rätt och inte bryta takets symmetri.
– Det är många vinklar och vrår och det är skiffer precis överallt här. Det är en utmaning, säger han.
Den yrkesgrupp som kommer närmast himlen på Oscar Fredriks kyrka den här dagen är sanerarna. De tar bort färg och rost från en av spirorna som sedan ska förgyllas. Seare Lilay bearbetar spiran med en stålborste. Han är väldigt nöjd med arbetsplatsen, och inte bara för att vårsolen skiner och utsikten är fantastisk.
Jag tror på Gud, så det här är speciellt för mig
– Jag trivs med att jobba med en kyrka. Jag tror på Gud, så det här är speciellt för mig, säger Seare.
På frågan om han går i kyrkan ofta kommer svaret snabbt:
– Ja, absolut. Det finns en kyrka i Angered, jag var där både på lördagen och söndagen nu i helgen, säger han.
En annan som besöker kyrkor ofta är konservatorn Malou Genfors – fast i jobbet. Det är den vanligaste typen av byggnad hon arbetar med. Tillsammans med tre kollegor bearbetar hon innertaken. Sprickor ska fyllas igen med kalkbaserat insprutningsbruk och målningarna i taket ska tvättas.
– Just nu rengör jag med en svamp som funkar som ett suddgummi ungefär. Ibland kan jag sudda och ibland kan jag bara dutta, beroende på hur känsligt färgskiktet är.
Jag rengör med en svamp som funkar som ett suddgummi.
Under jobbet i kyrkan byter konservatorerna av varandra.
– Jag kommer att fylla i målningar senare och göra lagningar. Alla kommer nog att jobba med alla moment.
Malou Genfors berättar hur det kom sig att hon blev konservator.
– Jag gillar att laga saker, att måla och pilla. Jag gillar att klättra runt på ställningar också, säger hon och skrattar.
Det är vanligt att det görs spännande upptäckter vid renoveringar. Hittills är det snickarna som stått för det mest intressanta fyndet. De har hittat en porträttavla i källaren.
– Det var rätt maffigt. De har ett gammalt arkiv där de slängt allt möjligt och där hittade vi den här, säger Lorentz Hedlund och visar en tavla som för tillfället står i byggboden.
Vem föreställer porträttet då? Jo, byggmästare F O Peterson själv. Mannen som en gång basade över bygget av kyrkan, och vars företag nu är tillbaka efter över ett sekel för att återge kyrkan en del av dess forna glans.