Facken träffar ministrar om isocyanatforskning
De fackliga representanterna kommer att träffa biträdande näringsminister Mona Sahlin och utbildningsminister Thomas Östros.
– Detta är en helomvändning och det är mycket glädjande att regeringen är öppen för en diskussion om forskningen, säger Lars-Erik Folkesson, arbetsmiljöansvarig på Metall, som har många isocyanatskadade medlemmar. Byggnads och Metall hör till de fackförbund som starkt protesterat mot det akuta nedläggningshotet mot isocyanatforskningen i Hässleholm.
Verksamheten är akut hotad efter att universitetet beslutat sig för att lägga ner den, på grund av brist på pengar. Krav riktades mot regeringen att denna skulle gripa in och med åtgärder och medel och rädda verksamheten. En utredning gjordes, men nyligen sa biträdande näringsminister Mona Sahlin att regeringen inte kunde gå in och detaljstyra universitet eller gå in med några medel. Hon sa att parterna förfogar över stora resurser och att ansvaret nu också vilade på dem. Detta möttes av kritik från facken, som hoppats på stöd och nu kommer alltså ett besked om att det blir ett möte mellan ministrarna och de berörda fackförbunden, i frågan. Ett möte som man säger i ”positiv anda ska gå igenom alla möjligheter”.
De fackliga företrädarna som bjuds in kommer från Metall, Industrifacken och LO. Även Byggnads kan förvänta en inbjudan enligt Mona Sahlins pressekreterare. Mötet är planerat till i slutet av september. Därför förutsätts en socialdemokratisk valseger, för att samtalen ska bli av. På mötet ska man samla ihop fakta och diskutera igenom alla möjligheter att bibehålla forskningen.
– Isocyanatforskningen är väldigt viktig och intressant framtidsforskning, inte minst ur arbetsmiljöperspektiv, och jag tror att ett möte kan vara ett bra sätt att få alla fakta på bordet på vad som går att göra, säger Mona Sahlin.
Då det gäller isocyanatforskningen i Hässleholm har Stockholms universitet visat intresse för huvudmannaskapet. Men det förutsätter att den långsiktiga finansieringen löses. Tidigare har det saknats finansiärer.
Det har varit en mycket mörk tid för Hässleholmsforskarna, men nu börjar både de och facken kunna se ett visst hopp.
– Detta är ett mycket glädjande, säger forskaren Gunnar Skarping.