Svenska byggbränder – och vad som låg bakom
Stora delar av katedralen Notre-Dame i Paris har brunnit ner. Nu spekuleras det i att renoveringsarbetet som pågick orsakat branden. Byggbränder har vi haft en hel del av även i Sverige. Här är några av de tragiska händelserna.
Branden i Notre-Dame började i går eftermiddag. Snabbt slog stora lågor ut ur katedralen. Elden slukade snabbt stora delar av trätaket från 1300-talet. Till slut kunde den stora spiran inte stå emot hettan, den bröts av och rasade in i katedralens inre. Branden är nu under kontroll.
Runt katedralens spira pågick ett renoveringsarbete sedan ett år tillbaka. Runt spiran fanns det en byggnadsställning. Vad som orsakat branden är ännu inte känt, men enligt franska myndigheter finns det misstankar om att branden kan ha kopplingar till just renoveringsarbetet. En utredningen om orsaken är redan igång.
Det är inte ovanligt att byggnader börjar brinna i samband med renoveringsarbeten. Det kan finnas flera olika förklaringar. Vanliga orsaker är elfel eller svetsarbeten. En annan faktor som ökar risken är att brandskyddet ofta är sämre under själva renoveringstiden. Dels saknas det ofta brandlarm, dels kan det handla om att brandväggar inte är på plats, vilket ökar risken spridning om elden får fäste. Här en lista på svenska byggarbetsplatser där det börjat brinna.
SALK-hallen, Alvik
1993 brann det rejält i Alvik utanför Stockholm. Det var den klassiska Salk-hallen som stod i lågor. Tennishallen var under renovering då det pågick svetsarbeten i anläggningens pannrum. När branden väl upptäcktes var det för sent. Hela byggnaden brann ner till grunden. Här en bild från invigningen 1936. Foto: Okänd
Biblioteksgatan 9, Stockholm
Tidigt på morgonen den 7 november 2017 gick larmet om en brand i en fastighet på Biblioteksgatan 9/ Jakobsbergsgatan 6. Byggnaden var under renovering. Branden fick ett hastigt förlopp och räddningstjänsten var oroliga för att konstruktionen i sten skulle rasa samman. Efter en utredning kom polisen fram till att branden troligen började med svetsgnistor från byggarbetsplatsen.
Folksamhuset, Skanstull
Folksamshuset vid Skanstull i Stockholm brinner på grund av en felkoppling vid den elektriska installationen. Antalet bränder på byggarbetsplatser året 1968 var runt 1 000 stycken och av dem berodde fyra av tio på svetsningsarbeten som gått fel.
Operakällaren, Stockholm
Ett svetsningsarbete går fel och festvåningen på nya Operakällaren eldhärjas den 20 februari 1961.
Hagaparken
1953 brann det i Hagaparken i Stockholm. Det var ett av de tre koppartälten som uppfördes under slutet av 1700-talet som började brinna i samband med renoveringsarbeten.
Södermalm, Stockholm
Brand på bostadshus på Södermalm i Stockholm 1964, Ett elektriskt element stod för nära lättantändligt material.