”NCC vill pumpa luft i ackorden”
Över 200 NCC-anställda i Stockholm arbetar just nu utan att veta hur deras lön kommer att beräknas. Lokala förhandlingar om premieackord har strandat på sju arbetsplatser.
– Vi är i princip överens om hur stor lönen ska vara, men NCC vill nå det målet genom att öka timantalet. Vi vill nå dit genom att höja riktpunkten, så att det blir ett riktigt ackord, säger Göran Elgh, lagbas på ett NCC-bygge i Frösunda i norra Stockholm.
Premieackordet består av en fast lönedel och en rörlig del. Den rörliga delen ska, vid en normal arbetsprestation, ge en förtjänst som ligger i närheten av genomsnittsförtjänsten på orten. Den summa pengar per timme som behövs för att nå genomsnittsförtjänsten vid normal prestation kallas riktpunkt.
Så är det tänkt. Och så har det varit så länge Byggnads avdelningar förhandlade med byggarbetsgivarnas organisation om ackord.
– Men nu har företagen själva tagit över förhandlingarna och det har medfört ständiga tvister om riktpunkten, säger Johan Lindholm, mätningsföreståndare på Byggnads avdelning i Stockholm.
NCC vägrar just nu att skriva på en överenskommelse om en riktpunkt. I stället vill företaget skjuta till timmar i ackordsuppgörelserna. Det kan ge lika mycket i förtjänst på det enskilda bygget men det säkerställer inte en löneutveckling på sikt.
– Det handlar om att pumpa in luft i ackorden. Luft som pyser ut så fort konjunkturen vänder, säger Johan Lindholm.
Sju NCC-lag har därför beslutat sig för att ta strid om principen. En särskild lönegrupp på NCC diskuterar nu hur frågan ska lösas. Enligt Göran Elgh ska gruppen lämna ett förslag den 1 oktober.
– Det är märkligt att de inte kan acceptera att ackorden ska användas på riktigt om de ändå är beredda att betala. Det handlar ju inte om att vi kräver mer i lön än det de är beredda att ge, säger Göran Elgh.