Så utreder polisen arbetsolyckor bättre
Sven-Erik Hedberg, kriminalinspektör vid länskriminalen berättade om Västmanlandsmetoden som har pågått i ett par år, vid en konferens för Byggnads regionala skyddsombud. Senast vid förbundets kongress, i somras, krävde flera motionärer att rättsväsendets handläggning av arbetsolyckor ska bli mer professionell.
I Västmanland utgör olyckor och skador på byggarbetsplatser en majoritet av polisens ärenden då det gäller misstänkta arbetsmiljöbrott.
– Det är viktigt att polisen som först kommer till platsen registrerar en olycka rätt från början, berättade Sven-Erik Hedberg. Ofta blir arbetsolyckor klassificerade som ”arbetsolyckor utan misstanke om brott”. Då blir de avskrivna direkt.
Men i hans distrikt registreras alla arbetsplatsolyckor som misstänkta brott och blir därmed utredda. De kommer till en åklagare, med specialkunskaper på området och denna leder sedan brottsutredningen. Så fort det skrivs en anmälan kontaktas också arbetsmiljöinspektionen, vars utredning är viktig för åklagaren.
Arbetsmiljöbrott skiljer sig från exempelvis våldsbrott, då det gäller utredning och lagstiftning. Sven-Erik Hedberg håller utbildningar för ordningspolisen i Västmanland i arbetsmiljöbrott. För att de ska veta vad de ska leta efter och vad de behöver dokumentera efter en arbetsolycka.