Ska barnen gå i dina fotspår? – ”Aldrig i helv…”
”Nej!” ”Aldrig!” ”Inte en chans!” Det blev ett nej med få undantag när vi frågade om ni vill att barnen ska följa i era fotspår och jobba på bygge.
Det ryms många yrkesgrupper under byggparaplyet – och vanligtvis många åsikter som går isär. Men när vi frågade er på Facebook om ni vill att era barn ska jobba i byggbranschen rådde nästan total enighet. Få av er vill att barnen går i era fotspår. Och det är en dyster bild av branschen som målas upp. Att kroppen slits ut i förtid är något som många tar upp.
”Det skulle vara intressant och se hur många procent som orkar fram till pensionen med ett riktigt byggjobb”, frågar sig någon. En annan kommenterar att han är stel i kroppen redan vid 30 års ålder. Och så här ser en ställningsbyggare på jobbet: ”Farligt, tungt och slitsamt. Enorma löneklyftor mellan byggyrkena. Ovanpå det ska man tydligen jobba tills man dör av ålder”.
Golvläggaren Daniel Hansson instämmer i kören.
– Största kontentan är att man blir för tidigt utsliten. Jag tror inte att det är någon ljusning i sikte, säger han.
Och det är inte bara arbetsskador som är ett problem. Andra saker som tas upp är arbetslöshet och otrygga anställningar. Även där är Daniel Hansson kritisk.
– Det är ingen som håller koll på arbetsgivare som missköter sig och de är rätt många tycker jag. Det känns lite som att byggbranschen inte går mot det bättre. Utländsk arbetskraft är en rätt betydande del. Det påverkar arbetsmiljö och allting. Många är oroliga för att bli utkonkurrerade.
Daniel Hansson har tre barn, och hans förhoppning är att de ska bli vad de själva drömmer om.
– Men de får ju gärna ha något fint kontorsjobb och komma hem dammfria, tillägger han.
En av få som kommenterat och som inte har något emot att dottern går i hans fotspår är Pierre Börjesson. Han har jobbat som maskinförare i 20 år och älskar sitt jobb.
– Jag trivs varje dag. Man skapar någonting och det är omväxlande. Om man gillar sitt jobb – vad är då fel med att barnen väljer det jobbet? frågar han sig.
Men är verkligheten så dyster som det kan tyckas när man läser kommentarsfälten, eller är Facebook en magnet för negativitet? Utan att förringa att branschen har problem och står inför utmaningar kanske man ska ta vissa kommentarer med en nypa salt.
En person som skrivit ”Aldrig i helvetet att grabben ska bli golvläggare” berättar senare på Messenger att han vill att hans barn ska utbilda sig och få ett jobb som inte sliter på kroppen – men att det samtidigt var lite ironi i inlägget.
Och Daniel Hansson menar att det ofta är de som är kritiska som skriver på nätet.
– Det är alltid lättare att hitta folk som är negativa än folk som är positiva.