Byggprylarna du glömt: Falkögat, handborren och fotfacket
En spejsad handborrmaskin från 60-talet, nymodigheten "Falkögat" från 40-talet och det magiska tvättmedlet som gjorde byggkläderna som nya igen. Kolla in byggutrustningen från förr.
Vi tog en titt i Byggnadsarbetarens arkiv, för att se vilka byggprylar som kommit och gått under åren. Här är vad vi hittade:
1946: AB Stridsberg & Biörck gjorde reklam för ”en ny kvalitetssåg av modern och smäcker modell.” Lägg märke till den smäckert rundade handtagsdesignen.
1946: En teknisk nymodighet för att ”underlätta arbetet vid måttagning och uppsättning av foder omkring dörr- och fönsterkarmar”. Med ”Falkögat” ska det enligt reklamen gå lekande lätt.
1958: Gislaved marknadsförde sina arbetsstövlar med måttot ”en ann’ är så go’ som en and”. Alltså: Kyla biter inte på änder. Byggnadsarbetarna slapp också frysa om de bar Gislaveds stövlar. Kopplingen är inte direkt glasklar.
1963: Universallösningen för den smutsiga byggoverallen: Fenom. Det var tydligen bara att lägga plaggen i blöt med Fenom och sedan tvätta i ”kylslagen Fenom-lösning” så blev allt rent.
1963: Handborrmaskin från Black & Decker, som har stora likheter med det svenska stridsplanet ”Flygande tunnan”.
1976: Libella vattenpass var en nyhet, eftersom det kunde ”avväga längder från 310 till 1 800 mm” tack vare ”en finurlig spännmekanism som gör at den snabbt kan fixeras till en skena av aluminium.”
1984: Ett slags fotbad för byggnadsarbetares trötta fötter lanserades 1984 av Clairol. ”Fotfacket” var bara att plugga in i väggen, sedan behövde byggaren bara hälla i vatten och stoppa i fötterna. Massage och varmvatten skulle sedan ta bort förhårdnader och liktornar.
1995: Sladdlösa produkter var på frammarsch. Här Makitas batteridrivna borrhammare, som beskrivs som ”ny, kraftfull, sladdlös”.