Byggnads lockar fler kvinnor: "Bättre balans på byggena"
På fyra år har antalet kvinnliga medlemmar fördubblats i Byggnads, och allt fler kvinnor blir byggnadsarbetare. "Men det är stundtals väldigt ensamt", säger Linn Gergi från Snickarpodden.
Hur är det egentligen att vara kvinna i byggbranschen är 2019? Bra, men det finns förbättringspotential, om man får tro Linn Gergi och Susanne Wacklin. Båda är snickarlärlingar och driver Snickarpodden.
– Det är stundtals väldigt ensamt. Vi är inte så många och det går inte att komma ifrån att det finns en machokultur med en tuffare jargong. Samtidigt är kollegorna väldigt snälla. Jag har aldrig fått höra att jag inte är välkommen, utan har bara fått bra gensvar, säger Linn Gergi.
– Man är lite utanför. Det är ett väldigt roligt jobb, med det är många praktiska saker som inte finns. Det mesta är anpassat och uppbyggt efter män, menar Susanne Wacklin.
Antalet kvinnor i Byggnads har fördubblats på fyra år. Hur förändras branschen av att det blir fler kvinnor?
– Bara bättre! Det blir helt enkelt bättre balans på byggena. Jag tror mycket på kampanjer och medvetet arbete för att rekrytera. Det var därför jag började. Jag såg en annons på Arbetsförmedlingen när jag behövde ett nytt jobb. ”Händiga tjejer sökes”, stod det. Jag kollade upp det och tänkte: ”Kan brorsan bli snickare så kan väl jag”, säger Susanne Wacklin.
– Jag tror att det kan bli bättre för alla. Det finns problem inom yrket som byggubbarna pratat länge om och när det kommer in nya grupper och tar upp samma saker kanske man tar det på större allvar, säger Linn Gergi.
För att uppmärksamma tillvaron som kvinna i branschen driver de Snickarpodden sedan ett år tillbaka. För någon vecka inleddes säsong 2. Det märks att de trivs i yrket men det finns en hel del kvar att göra, som det här med omklädningsrum.
– Jag får gå till en helt annan byggnad för att byta om. Jag skulle önska att det fanns två skilda omklädningsrum och så kunde vi käka frukost i ett helt annat rum, säger Linn Gergi.
– Det borde också finnas mer gravidanpassade kläder. Man vill kunna jobba så länge som möjligt. Där mot slutet kan det vara svårt att ha riktigt tjocka snickarbyxor, säger Susanne Wacklin.