info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggutsläppen ökar – klimatmålet avlägset

Ny statistik från Boverket visar att bygg- och fastighetssektorns negativa påverkan på miljön ökar. Ökningen gäller bland annat energianvändningen och utsläppen av växthusgaser.

I Boverkets senaste statistik kan man se en påtaglig ökning av bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan. Mellan 2015 och 2016 ökade utsläppen av växthusgaser med 9 procent, medan den totala energianvändningen ökade med 8 procent.

– Det man ser nu är att utsläppen ökat på de flesta miljöindikatorer sedan 2015. Så länge vi bygger på samma sätt så ökar utsläppen om vi ökar vårt byggande, säger Kristina Einarsson, projektledare på Boverket.

Sedan Boverket började föra statistik över så kallade miljöindikatorer 2008 har energianvändningen ökat med 18 procent, medan utsläppen av växthusgaser minskat med endast 3 procent. Målet om en klimatneutral bransch år 2045 känns avlägset.

Vad behöver branschen göra för att få en positiv miljötrend?

– Det kommer att krävas åtgärder både när vi bygger nytt och renoverar, men vi behöver också se över hur vi värmer upp befintliga byggnader.

Hur viktig är byggbranschens insats för att Sverige ska klara uppsatta klimatmål?

– Det kommer att krävas stora åtgärder från byggbranschen. Det gäller materialval och energianvändning på byggarbetsplatser, men också att man bör behålla befintliga byggnader så länge som möjligt. Sedan är fortfarande utsläpp från uppvärmning en stor faktor, framför allt fjärrvärme bidrar till utsläpp. Så det kommer att krävas åtgärder på alla håll.

Vad kan staten göra om inte branschen tar sitt ansvar?

– Det är allt ifrån administrativa regler till ekonomiska styrmedel, information och finansiering av forskning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggutsläppen ökar – klimatmålet avlägset

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig