Isocyanatforskning räddad
Från årsskiftet kommer forskningen att tillhöra Stockholms universitet istället för Lunds universitet och finansieringen är klar. Regeringen har hittat en lösning, skjuter till pengar och räddar därmed verksamheten långsiktigt.
– Jag är mycket glad att vi hittat formerna för att kunna fortsätta den internationellt uppmärksammade isocyanatforskningen i Hässleholm. Forskningsresultaten är viktiga för att åstadkomma en bättre arbetsmiljö i många branscher, säger arbetslivsminister Hans Karlsson i ett uttalande.
Regeringen har avsatt 6,7 miljoner i budgeten för nästa år, för finansiering av forskningen de två närmaste åren.
Från 2005 och framåt ska verksamheten finansieras med utökade statliga medel på 3,35 miljoner kronor årligen till Stockholms universitet. Det betalar personalens löner och utöver det får forskarna söka vanliga forskningsanslag.
– Vi är mycket glada. Beskedet vi fick idag innebär att långsiktigheten är tryggad och att medarbetarna nu kan andas ut och fokusera sig på forskningen, säger docent Gunnar Skarping, vid Arbetsmiljökemi Hässleholm.
Det var i våras som Lund universitet beslöt sig för att lägga ner forskningen för att man inte ansåg sig ha råd att betala den. Detta väckte mycket skarpa protester från fackligt håll. Sedan dess har det pågått ett intensivt arbete för att rädda verksamheten.
– Jag tycker att den här lösningen är mycket bra, säger Sven Bergström, ordförande för LO:s kemigrupp Loke.
Byggnadsarbetaren Anders Lökholm blev skadad av isocyanater då han utsattes för lim till bilglas. Det har förändrat hans liv.
– Detta är toppen, säger han.
– Att staten går in med pengar ser jag som en garant för att isocyanatforskningen blir fri och opartisk. Att allt som skadar oss arbetare kommer fram.
Forskarna har särskild kompetens då det gäller avancerade metoder för att hitta isocyanater i små mängder i omgivningsluften, eller i blod och urin hos exponerade personer.